Tarta z pieczoną dynią i szpinakiem

I doczekałam się w końcu sezonu na dynię! Jeśli jeszcze nie zdążyliście nacieszyć się jej smakiem to spokojnie... sezon na nią trwa do pierwszych przymrozków, więc macie jeszcze mniej więcej miesiąc. Dynia już od lat króluje na naszych polskich stołach. I bardzo dobrze! To pomarańczowe cudeńko jest jednym z najzdrowszych warzyw. Dynia to przede wszystkim beta-karoten. 

Jakie ma on właściwości?

- przeciwutleniające, czyli to obrona naszego organizmu przed szkodliwymi procesami oksydacyjnymi, 
- obniżające poziom złego cholesterolu,
- regulujące poziom ciśnienia tętniczego,
- odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie wzroku (beta-karoten przekształca się w witaminę A, a to ona jest składnikiem barwnika wzrostowego występującego w siatkówce oka).

Jej przetwory, na przykład soki i przeciery stosuje się leczeniu schorzeń nerek oraz układu krążenia poprzez swoje właściwości moczopędne. Ponadto surowa lub gotowana dynia pomaga likwidować zaparcia i ułatwia leczenie otyłości przez regulację przemiany materii.

Staramy się wycisnąć z niej jak najwięcej, wiec kupując dużą dynię, warto część zamrozić, aby cieszyć się jej smakiem przez cały rok. Warto także wyciągnięte z niej pestki uprażyć i dodawać do sałatek. Fitoterapia współcześnie zaleca spożywanie pestek dyni na ... pasożyty! Pestki dyni właściwości przeciwpasożytnicze zawdzięczają zawartości kukurbitacyny - substancji zawartej w błonce otaczającej nasiona, zabezpieczającej je przed drobnoustrojami.

Zapraszam Was do zapoznania się z tym prostym przepisem. Tak naprawdę najwięcej czasu zajmie Wam przygotowanie ciasta, reszta idzie z górki.

Tarta z pieczoną dynią i szpinakiem


Składniki:

ciasto:
2 szklanki mąki razowej żytniej typ 2000,
3/4 szklanki mąki razowej orkiszowej,
pół szklanki oleju słonecznikowego,
1/3 szklanki wody,
łyżeczka soli,
pół łyżeczki kminku,

na górę:
pół dyni zwyczajnej,
400g świeżego szpinaku baby,
200g śmietanki od Planton,
pęczek świeżej pietruszki,
garść orzechów włoskich,
kilka ziaren kardamonu,
2 ząbki czosnku,
olej słonecznikowy,
sól i pieprz.

Przygotowanie:

1. W pierwszej kolejności przygotować ciasto. Mąki przesiać przez sito, dodać resztę składników i zagniatać przez dobre kilka minut. 
2. Jak ciasto będziemy już mieć jednolite, zawinąć je w papier pergaminowy albo folię i schować do lodówki na około 30 minut.
3. W tym czasie połowę dyni obrać, wyciągnąć pestki (możecie je uprażyć i wykorzystać na przykład do sałatek) i pokroić na plasterki o grubości mniej więcej 2 cm. Poukładać na blaszce i za pomocą pędzelka posmarować minimalną ilością oleju, a na górę dorzucić pokruszony w moździerzu kardamon, troszkę świeżej pietruszki oraz sól i pieprz. Piec w piekarniku przez 10 minut w 180 stopniach C.
4. Po 30 minutach zimne ciasto wyjąć i rozłożyć na blaszce (pamiętamy również o bokach), nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku przez 15 minut w tej samej temperaturze co wcześniej dynie.
5. Na podpieczone ciasto układać warstwami: szpinak, pietruszka, podpieczona dynia, szpinak.
6. Do śmietany dodać sprasowany czosnek oraz szczyptę soli i pieprzu, dokładnie wymieszać i zalać  nią przygotowaną tartę. Na koniec poukładać orzechy i piec w piekarniku w 180 stopniach C przez 20-30 minut. 

Tarta z pieczoną dynią i szpinakiem
Tarta z pieczoną dynią i szpinakiem
Tarta z pieczoną dynią i szpinakiem
Tarta z pieczoną dynią i szpinakiem
Tarta z pieczoną dynią i szpinakiem
Tarta z pieczoną dynią i szpinakiem

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

COPYRIGHTS

Wszystkie fotografie i teksty są mojego autorstwa.

Proszę nie kopiuj, ani nie używaj zdjęć i tekstów bez uprzedniego

skontaktowania się ze mną, uzyskania zgody i podania źródła linkującego do mojej

strony.

instagram