Sałatka z pieczoną brukselką i dynią piżmową

Smaki jesieni! Zawsze staram się wybierać warzywa i owoce sezonowe i przede wszystkim polskie. Produkty, które naturalnie wystartują w danej porze roku, są optymalnie wyposażone. To znaczy, że mają najlepszą zawartość witamin, składników odżywczych i substancji biologicznych. To najlepszy i najmądrzejszy wybór. I zapasy, zapasy!

Dziś króluje u mnie dynia piżmowa i brukselka. Dlaczego?

Dynia piżmowa to doskonałe źródło witaminy A, potasu i błonnika. To także źródło witaminy E, B1, B3, B6, B5 i kwasu foliowego. Szklanka dyni to piżmowej to aż 6,6 g błonnika! Sporo. W związku z tym świetnie wpływa na pracę naszych jelit. Natomiast witamina A przyczynia się do prawidłowego wyglądu naszych włosów i skóry. Jeśli potas to prawidłowe ciśnienie krwi. WHO przyjmuje, że dziennie spożycie tego pierwiastka powinno wynosić 3,510 mg. Pamiętamy, że nie powiemy go spożywać także za dużo!

Czas na brukselkę! Dopadłam piękną polską brukselkę na ostatnich zakupach w Lidlu. Jest na promocji, więc warto skorzystać. Dlaczego warto po nią sięgać? Pomimo że wydaje się dzieckiem dużej kapuchy, to absolutnie nie jest gorsza od niej pod względem zawartości wartości odżywczych. Brukselka jest warzywem krzyżowym. Powstała przez skrzyżowanie jarmużu i kapusty głowiastej. Jak inne warzywa krzyżowe charakteryzuje się właściwościami antynowotworowymi. A to wszystko za sprawą sulforafanu! To bardzo mocny przeciwutleniacz. Wykazuje także właściwości antybakteryjne, między innymi na bakterie powodująca wrzody żołądka.. idąc dalej tym tropem raka żołądka.

Czy warto? Uważam, że zdecydowanie tak! Zapraszam Was co zapoznania się z przepisem na prostą, szybką i bardzo pożywną sałatkę na ciepło. Pieczona słodka dynia, słodkawa młoda brukselka, chrupiący jarmuż, kwaśny sok z cytryny i przepyszne orzechy włoskie. Dla mnie to wspaniałe połączenie. 

Sałatka z pieczoną brukselką i dynią piżmową

Składniki:
2 porcje

150-200 g kaszy bulgur (ja użyłam kaszy bulgur z vermicelli),
1/4 dyni piżmowej,
8 brukselek, 
2 garście świeżego jarmużu, 
garść orzechów włoskich, 
100 ml oleju rzepakowego,
2 łyżki soku z cytryny,
dwie gałązki świeżego tymianku,
sól,
pieprz.

Przygotowanie:

1. Kaszę ugotować według przepisu podanego na opakowaniu.
2. Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Dynie obrać i pokroić w kostkę, brukselki przekroić na pół i rozłożyć na blachę. Od góry polać małą ilością oleju rzepakowego, posypać solą i pieprzem. 
3. Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Warzywa piec przez 10-15 minut. Na ostatnie 2-3 minuty dorzucić z boku świeży, umyty jarmuż również posmarowany olejem.
4. Do ugotowanej kaszy wrzucić upieczoną dynię, brukselkę oraz orzechy. Następnie skropić sokiem z cytryny, dodać poszatkowane listki świeżego tymianku, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Jeśli uważacie, że sałatka jest za sucha, to możecie dodać jeszcze troszkę oleju albo oliwy z oliwek. 
5. Po nałożeniu na docelowy talerz obsypać chrupkami z jarmużu i resztą orzechów. 

Sałatka z pieczoną brukselką i dynią piżmową
Sałatka z pieczoną brukselką i dynią piżmową
Sałatka z pieczoną brukselką i dynią piżmową

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

COPYRIGHTS

Wszystkie fotografie i teksty są mojego autorstwa.

Proszę nie kopiuj, ani nie używaj zdjęć i tekstów bez uprzedniego

skontaktowania się ze mną, uzyskania zgody i podania źródła linkującego do mojej

strony.

instagram