Pasta słonecznikowa z pieczonym burakiem

Sezon na buraki trwa! W związku z tym trzeba z niego korzystać jak najwięcej. Już nie raz to pisałam i mówiłam, że burak jest moim ulubionym warzywem. Kocham go za jego zawartość. Moc witamin i minerałów bije od niego w każdym gryzie i z pewnością każda osoba chcąca się odżywiać zdrowo powinna go włączyć do swojej codziennej diety.

Dziś burak pieczony i zblendowany w paście kanapkowej. Lubię przepisy proste i mało skomplikowane, jednak staram się je komponować tak, aby nasz organizm mógł zyskać z tych dań, jak najwięcej. Dlatego do cudownego buraka dodałam nasiona słonecznika, które są bogate w tłuszcze omega-6, witaminę E, kwas foliowy oraz witaminę B9. Następnie czosnek, który jak już udowodniono dobrze radzi sobie z różnymi infekcjami. Tym bardziej warto po niego sięgać w tym okresie, gdzie mamy najwięcej zachorowań. I do tego chilli na małe rozgrzanie naszego organizmu. Przygotowanie tej pasty nie zajmie Wam dużo czasu, a po zrobieniu większej ilości spokojnie może ona stać kilka dni w lodówce. 

Z punktu widzenia oszczędności energii ja zazwyczaj za jednym zamachem piekę więcej buraków, mogę je wtedy wykorzystać do sałatki, solo, do zapiekanek lub na różnorakie kotlety. Tak samo owinięte folią, możecie trzymać je w lodówce i cieszyć się ich smakiem dłużej. Upiekliście za dużo? Zróbcie na przykład krem z pieczonych buraków z batatami. Warto kombinować w kuchni, wtedy dania wychodzą najlepsze!

Pasta słonecznikowa z pieczonym burakiem

Składniki:

szklanka nasion słonecznika,
1 duży burak,
3 ząbki czosnku,
2 łyżki soku z cytryny,
kilka ziarenek chilli,
szczypiorek

Przygotowanie:

1. Nasiona słonecznika zalać wodą i odstawić najlepiej na noc.
2. Na następny dzień buraka owinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku przez około 45-50 minut w 200 stopniach C. 
3. Odlać wodę z napęczniałego słonecznika, dodać pokrojonego w kostkę upieczonego buraka, czosnek oraz przyprawy. Dokładnie zblendować.
4. Na koniec dodać szczypiorek i wymieszać.

Przechowywać w lodówce.
Pasta słonecznikowa z pieczonym burakiem

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

COPYRIGHTS

Wszystkie fotografie i teksty są mojego autorstwa.

Proszę nie kopiuj, ani nie używaj zdjęć i tekstów bez uprzedniego

skontaktowania się ze mną, uzyskania zgody i podania źródła linkującego do mojej

strony.

instagram