Czekoladowy krem z awokado

Bardzo lubię śniadania na słodko. Najczęściej sięgam po owsiankę z owocami i orzechami. Jednak jeśli dopadnę w sklepie dojrzałe awokado, to bardzo często robię z niego czekoladowy krem. Część osób będących na diecie wegańskiej skarży się, że brakuje im smaku Nutelli. Tutaj macie zdecydowanie zdrowszą alternatywę tego klasycznego kremu czekoladowego, który jest wypełniony szkodliwym dla zdrowia i środowiska olejem palmowym. 

Taki krem czekoladowy możecie wykorzystywać na kanapki, do naleśników, do gofrów, do owsianki albo do wyjadania solo. Gdybym mogła, to wyjadałbym go od razu w całości. :) Jednak miejcie na uwadze również kaloryczność awokado. Jest to oczywiście zdrowsza alternatywa, ale nie można się nim zajadać cały czas. Stawiamy na różnorodność! Nie ma tutaj białego rafinowanego cukru!  Został on już dawno, dawno wyrzucony z mojej kuchni i powrotu nie ma. Słodkość nadają tutaj dojrzałe banany oraz melasa karobowa. Karob nadaje słodkość, ale także w smaku i zapachu przypomina słodkie kakao. To świetne uzupełnienie wszelakich deserów i past na słodko.

A Wy, z czym najczęściej przygotowujecie czekoladowy krem? Poniżej znajdziecie moją propozycję.

Czekoladowy krem z awokado

Składniki:

2 małe awokado Hass
1 banan
1 łyżka kakao
1 łyżeczka melasy karobowej

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki rzucić do blendera kielichowego i zmiksować na gładki krem. Jeśli nie macie blendera to spokojnie zrobicie to także zwykłym widelcem. 
2. Przełożyć do pojemnika i przechowywać z lodówce.

Czekoladowy krem z awokado
Czekoladowy krem z awokado
Czekoladowy krem z awokado

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

COPYRIGHTS

Wszystkie fotografie i teksty są mojego autorstwa.

Proszę nie kopiuj, ani nie używaj zdjęć i tekstów bez uprzedniego

skontaktowania się ze mną, uzyskania zgody i podania źródła linkującego do mojej

strony.

instagram