Zapiekany ryż ze szpinakiem i boczniakami

Mam dzisiaj dla Was propozycje na proste i szybkie danie, do którego potrzebujecie tylko piekarnika. Ciągły brak zamontowanej płyty indukcyjnej zmusza mnie do komponowania przepisów tak, abym mogła je przyrządzić tylko w piekarniku. Mam nadzieję, że już nie długo się to zmieni. Długo zastanawiałam się, czy jakiekolwiek kasze i ryże da się przygotować bez gotowania. Szukałam przepisów w internecie czy jest to możliwe. Niestety niczego nie znalazłam, więc... zaryzykowałam. I da się! W piekarniku jesteście w stanie przygotować wszystko! Możecie połączyć wszystkie makarony, kasze i ryże ze wszystkimi warzywami i owocami. Z całą pewnością nie zaryzykowałabym z grzybami. Bez wcześniejszego ich ugotowania dodaję tylko pieczarki, boczniaki i kurki. Resztę wcześniej gotuję. 

Zapiekany ryż ze szpinakiem i boczniakami z całą pewnością Was nasyci. Możecie go przechowywać i zabrać ze sobą na następny dzień do pracy i tam podgrzać. Chociaż czasem zdarza mi się, że jem takie posiłki na zimno. Do dania możecie użyć innego ryżu albo jakąkolwiek inną kaszę. Zależy co akurat macie w domu. Jeżeli chodzi o dodatki, to możecie zastąpić boczniaki na przykład marynowanym tofu, a jeśli brakuje Wam smaku mięsa, to jakimś specjalnym gotowym zamiennikiem. Szpinak idealnie komponuje się z sokiem z cytryny i czosnkiem. To jedno z moich ulubionych połączeń. A dodanie do tego delikatnie słodkiego mleczka kokosowego, to pełnia szczęścia. 

Dzieląc się z Wami przepisami zależy mi, aby Wam pokazać, że kuchnia wegańska wcale nie musi być trudna i droga. Nie musicie stać godzinami w kuchni, aby uzyskać posiłek zdrowy i pożywny.

Zapraszam do zapoznania się z przepisem. :)

Zapiekany ryż ze szpinakiem i boczniakami z piekarnika

Składniki:
na 6 porcji

300 g ryżu (brązowy lub biały),
450 g szpinaku (ja dałam mrożony),
300 g świeżych boczniaków,
pół średniej wielkości cebuli,
puszka mleczka kokosowego light,
szklanka wody,
4 łyżki soku z cytryny,
2 łyżeczki czarnej soli,

marynata
5 łyżek oleju z pestek winogron,
2 ząbki czosnku,
łyżeczka papryki wędzonej,
pół łyżeczki suszonego czosnku, 
pół łyżeczki pieprzu ziołowego,
pół łyżeczki papryki słodkiej,
pół łyżeczki suszonego lubczyku,
szczypta pieprzu

Przygotowanie:

1. W pierwszej kolejności przygotować marynatę do boczniaków. Do oleju z pestek winogron dodać wszystkie przyprawy i połączyć je ze sobą. Dokładnie umyte boczniaki zalać przygotowaną marynatą, wymieszać i odłożyć na około 20 minut. 
2. Do naczynia żaroodpornego wsypać suchy ryż. Na niego ułożyć zamrożony albo świeży szpinak, pokrojoną w półksiężyce białą cebulę, drobno pokrojony świeży czosnek oraz pokropić sokiem z cytryny. 
3. Mleczko kokosowe wymieszać z wodą. Przygotowaną mieszanką zalać ryż ze szpinakiem. 
4. Na górę poukładać zamarynowane boczniaki. 
5. Piec w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach C. 

Zapiekany ryż ze szpinakiem i boczniakami z piekarnika
Zapiekany ryż ze szpinakiem i boczniakami z piekarnika
Zapiekany ryż ze szpinakiem i boczniakami z piekarnika

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

COPYRIGHTS

Wszystkie fotografie i teksty są mojego autorstwa.

Proszę nie kopiuj, ani nie używaj zdjęć i tekstów bez uprzedniego

skontaktowania się ze mną, uzyskania zgody i podania źródła linkującego do mojej

strony.

instagram