Pieczony kalafior z domowym pesto

A co powiecie na Pana Kalafiora?

To nasze rodzime warzywo, które jest uwielbiane przez wiele osób. Co prawda jego korzenie sięgają na Cypr, ale został on sprowadzony do Polski w XVI wieku.

Kwiatostan kalafiora, czyli tak zwane różyczki są źródłem błonnika pokarmowego i roślinnych konkurentów cholesteroli - fitosteroli. Warto zapamiętać tę nazwę - fitosterole!

Warzywo to zawiera duże ilościach składników mineralnych takich jak:
  • potas, 
  • magnez, 
  • mangan,
  • witaminy: B1, B2, B5, B6, B9 (kwas foliowy), C i K1. 
A ponadto:
  • ma działanie przeciwnowotworowe (za sprawą izotiocyjanianów (w tym sulforafan) i indoli),
  • chroni nas również przed reumatyzmem,
  • jest pomocny w schorzeniach układu moczowego, 
  • chroni przed nadciśnieniem,
  • chroni nas przed zaparciami,
  • zapobiega procesom starzenia się skóry i organizmu.
Ode mnie dzisiaj propozycja na pieczony kalafior z dodatkiem domowego pesto. Kalafior uwielbiam w każdej postaci, ale to jest cudo! Danie jest bardzo wyraziste w smaku o delikatnej konsystencji. Dodatek pesto na bazie świeżej bazylii i nasion słonecznika nie zabił naturalnego smaku Pana Kalafiora, a dodatkowo podkreślił jego walory. Takie danie może Wam posłużyć jako dodatek do obiadu, kolacji, a nawet do lunchboxa do pracy. Może także stanowić bazę do zup krem, sosów oraz sałatek. Pieczony kalafior ma niezliczoną liczbę zalet.

Pieczony kalafior z domowym pesto


Składniki:

1 średniej wielkości kalafior,
13-15 listków świeżej bazylii,
12 łyżek oleju z pestek winogron,
2 ząbki czosnku,
spora garść nasion słonecznika,
kilka ziarenek chilli,
3 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych,
łyżeczka czarnej soli,
pół łyżeczki pieprzu.

Przygotowanie:

1. Przygotować kalafior - obrać go ze zbędnych liście, wyciąć twardy głąb, jednak tak, aby kalafior się nam nie rozpadł. Tak przygotowany dokładni umyć.
2. Do wysokiego blendera dodać listki świeżej bazylii, 10 łyżek oleju, ząbki czosnku, nasiona słonecznika i przyprawy. Dokładnie zblendować. 
3. Przygotowanym pesto obsmarować dokładnie całego kalafiora oraz zawinąć szczelnie w folię aluminiową lub papier pergaminowy. 
4. Piekarnik nastawić na 200 stopni C., przygotowany kalafior pierwsze piec przez 50-60 minut. Po tym czasie odwinąć go z folii dodatkowo posmarować resztą oliwy i tak piec go przez około 30 minut.

Pieczony kalafior z domowym pesto

Pieczony kalafior z domowym pesto

Pieczony kalafior z domowym pesto

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

COPYRIGHTS

Wszystkie fotografie i teksty są mojego autorstwa.

Proszę nie kopiuj, ani nie używaj zdjęć i tekstów bez uprzedniego

skontaktowania się ze mną, uzyskania zgody i podania źródła linkującego do mojej

strony.

instagram