Tofurnik z matchą

Przepisów na tofurnik jest w internecie sporo. Po wpisaniu nazwy w google otrzymacie mnóstwo inspiracji na tofurnik z kaszą, mleczkiem kokosowym czy agarem. Ja przychodzę dzisiaj do Was z przepisem prostym, szybkim i nieziemsko pysznym. Tofurnik z matchą na spodzie wykonanym z płatków jaglanych, słodzony ksylitolem i karobem. Słodko i zdrowo!

Ponad dwa miesiące temu odkryłam wspaniałą matche. Od zawsze lubiłam zieloną herbatę, jednak nigdy nie kupowałam tej sproszkowanej. Czym jest matcha i jakie ma właściwości zdrowotne? Dlaczego w Japonii jest pita od XII wieku podczas tradycyjnej ceremonii herbacianej? Otóż, jak wspominałam wyżej matcha jest to japońska, sproszkowana zielona herbata. Tradycyjne picie zielonej herbaty w Japonii oraz w Chinach wspomagało trud medytacji oraz stała się ona środkiem do osiągnięcia oświecenia. Dziś już wiemy, że wszystko za sprawą magicznego związku L-teaniny. 
L-teanina wpływa pozytywnie na nasze samopoczucie i wywołuje uczucie relaksu i spokoju, jednocześnie nie powodując senności. Picie matchy poprawia także naszą koncentracje i pamięć. 

Matcha posiada oczywiście bardzo dużo właściwości pozytywnie wpływających na nasze zdrowie. Między innymi jest bardzo mocnym antyoksydantem, przez to odpowiada za neutralizowanie negatywnych skutków oddziaływania wolnych rodników. Zawiera ona najwięcej ze wszystkich produktów katechin. Katechiny są bardzo silnymi przeciwutleniaczami, w związku z tym wykazują silne działanie przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Wizualnie ochraniają naszą skórę przed szkodliwą działalnością promieni słonecznych. Za sprawą wymieniowej powyżej L-teaniny matcha wzmacnia układ immunologiczny, obniżą poziom złego cholesterolu oraz doskonale oczyszcza nasz organizm ze szkodliwych toksyn. 

Według przepisu podanego z tyłu opakowania 1 łyżeczka agaru powinna utwardzić 350 ml płynów. Ja dla pewności zawsze daję troszkę więcej. Ta ilość, którą ja daje nie wpływa źle na ciasto. Wręcz przeciwnie masa jest sprężysta i jednolita. 

Zapraszam do zapoznania się z przepisem na tofurnik z matchą. Kolor masy wyszedł nieziemsko piękny!

Tofurnik z matchą


Składniki:
tortownica o średnicy 12 cm

spód:
szklanka płatków jaglanych
2 banany
2 łyżki amarantusa
łyżka melasy karobowej

masa:
250 g tofu
350 ml mleka sojowego
5 łyżek matchy od Moya
1,5 łyżki agaru
skórka z połowy cytryny
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki ksylitolu

Przygotowanie:

1. Do płatków jaglanych dodać banany oraz karob i dokładnie zblendować. Na koniec wsypać amarantus i wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencje zwartą i dosyć klejącą. 
2. Gotowe ciasto wyłożyć na tortownicę i równomiernie rozprowadzić, ja to robię zawsze palcami. Na czas robienia masy włożyć do lodówki. 
3. Do garnka, w którym będziemy gotować masę dodać odsączone i rozdrobione tofu, zalać mlekiem sojowym oraz dodać ksylitol. Całość blendować tak, aby z tofu nie zostały żadne grudki. 
4. Tofu z mlekiem zacząć gotować. Jak temperatura osiągnie mniej więcej 100 stopni C (zacznie bulgotać) dodać agar i dokładnie wymieszać. Chwilkę pogotować, aby agar się rozpuścił. 
5. Zdjąć z palnika, dodać startą skórkę oraz sok z cytryny i matchę. Ponownie zmiksować.
6. Na zimny spód rozłożyć masę i włożyć do lodówki noc.

Tofurnik z matchą

Tofurnik z matchą

Tofurnik z matchą

Pamiętacie wcześniejszy przepis na babkę wielkanocną z matchą

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

COPYRIGHTS

Wszystkie fotografie i teksty są mojego autorstwa.

Proszę nie kopiuj, ani nie używaj zdjęć i tekstów bez uprzedniego

skontaktowania się ze mną, uzyskania zgody i podania źródła linkującego do mojej

strony.

instagram