Spaghetti z pistacjami

Tradycyjny makaron typu spaghetti kojarzy się ze świeżymi, soczystymi, czerwonymi pomidorami. Co ciekawe, pomidory poznano przy odkryciu Nowego Świata. Jak podają źródła, dopiero 400 lat po ich odkryciu ktokolwiek wpadł na pomysł, aby połączyć ze sobą makaron i pomidory. Pierwszy taki przepis udokumentowano w 1790 r. Danie to znalazło się w książce kucharskiej L’Apicio Moderno - rzymskiego szefa kuchni gotującego na dworze królewskim.

Tereny Włoch kojarzą się nam z ogromną różnorodnością serów i mięs. To prawda, ich kuchnia jest przepełniona takimi produktami, jednak powoli, jak na całym świecie oni także wprowadzają u siebie "regionalną kuchnię wegańską". Kochani, wszystko można zamienić, przerobić i odtworzyć. Do kuchni włoskiej wchodzi tofu i inne zamienniki wegańskie. Podstawę do spaghetti stanowi makaron i pomidory, a te produkty zawsze będą wegańskie! 

Zdarza się Wam czasem wyszukiwać czegoś bardziej wyrafinowanego dla rodziny bądź przyjaciół? A może dania idealnego na kolację przy świecach dla dwojga? Przygotowałam to danie właśnie na taką okazję. Spaghetti z prawdziwych pomidorów z podsmażonymi pistacjami i do tego podlane wytrawnym czerwonym winem. Wpisuje się, prawda? Danie klasyczne, proste, a jednocześnie pasujące na wiele okazji.

Sezon na polskie pomidory powoli się zaczyna, więc pokusiłam się pierwszy raz w tym roku  na przygotowanie sosu ze świeżych pomidorów, a nie jak to bywa w okresie zimowym z puszki. Byłam w szoku! Muszę przyznać, że żadne pomidory z puszki nie dają takiego aromatu i smaku! A sezon dobrze się jeszcze nie zaczął i bardzo ciężko jest teraz dostać aromatyczne i smaczne pomidory. Może i sos nie wyszedł krwiście czerwony, ale tego smaku nie przebije żaden kolor.  

Zapraszam Was do zapoznania się z przepisem na pyszny sos, przygotowany na bazie prawdziwych pomidorów podlanych wytrawnym czerwonym winem oraz z dodatkiem słodkich pistacji.

Wegańskie Spaghetti z pistacjami


Składniki:
4 porcje

250 g makaronu pełnoziarnistego
700 g czerwonych pomidorów
200 ml wytrawnego czerwonego wina (dla pełnoletnich)
100 g pistacji
6 oliwek czarnych
2 białe cebule
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
garść świeżej bazylii
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka lubczyku
szczypta tymianku
szczypta chilli 
ewentualnie sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Makaron ugotować według przepisu podanego na opakowaniu. Po ugotowaniu zawsze przepłukuję go na sicie zimną wodą, żeby się nie sklejał. 
2. Pistacje obrać z łupiny i rozdrobnić. Ja część zmiażdżyłam w moździerzu, a część zostawiłam w całości. 
3. Cebule pokroić w drobną kosteczkę i mocno zeszklić na minimalnej ilości oliwy z oliwek. Jak cebula będzie już prawie gotowa, dorzucić pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek.
4. Do złotej cebulki i podsmażonego czosnku wlać czerwone wino (dla pełnoletnich!) i dusić bez przykrycia aż prawie całe wino odparuje. 
5. W tym czasie można zetrzeć na dużych oczkach czerwone pomidory. Jeśli macie bardzo miękkie pomidory to można je zmiksować. 
6. Gdy odparuje nam wino z patelni, wtedy dodać pomidory, orzechy i przyprawy. Trzymać na małym ogniu co chwilę mieszając. Czas gotowania jest zależny od jakości i dojrzałości pomidorów. Moje pomidory miały sporo wody, więc sos dusiłam około 20 minut. 
7. Do gotowego sosu pomidorowego wsypać ugotowany makaron i wymieszać. 

Podawać ze świeżą bazylią.

Wegańskie Spaghetti z pistacjami

Wegańskie Spaghetti z pistacjami

Wegańskie Spaghetti z pistacjami

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

COPYRIGHTS

Wszystkie fotografie i teksty są mojego autorstwa.

Proszę nie kopiuj, ani nie używaj zdjęć i tekstów bez uprzedniego

skontaktowania się ze mną, uzyskania zgody i podania źródła linkującego do mojej

strony.

instagram