Pasztet grzybowy z czerwonej soczewicy

Pasztet robię minimum dwa razy w miesiącu. U mnie zjada się go na kanapkach, jako dodatek do sałatki albo na ciepło. Świetnie sprawdzi się do lunchboxa do pracy, bądź na uczelnie. Jeśli mam tylko możliwość to nadmiar grzybów mrożę, aby w momencie jak mam na nie ochotę móc przyrządzić z nich co tylko chcę. Tym sposobem jestem przygotowana na każdą zimę.
 
Grzyby łatwo się mrozi. Warto zapamiętać kilka zasad, aby ułatwić sobie życie i nie utracić cennego smaku grzybów. Najlepiej mrożą się grzyby o tak zwanym zwartym miąższu. Pamiętajmy, że w pierwszej kolejności grzyby przebieramy, myjemy, oczyszczamy i odstawiamy do przeschnięcia. Większe okazy najczęściej kroję na mniejsze kawałeczki. Jest to po prostu wygodniejsze. Po odmrożeniu grzyby gorzej się kroi, bo są dosyć miękkie. W momencie jak dzielicie sobie na porcje to dzielcie je tak, aby jedna porcja przypadała na jeden posiłek. I to bardzo ważne! Grzybów nie mrozimy ponownie po odmrożeniu. W przypadku kurek i rydzów, warto przed zamrożeniem je podgotować przez 5-10 minut, aby pozbyć się gorzkiego smaku. To jeden z najlepszych i najskuteczniejszych sposobów na przechowywanie grzybów. Pozwala to na zachowanie ich wspaniałego smaku i aromatu.
 
Nasi przodkowie uwielbiali i cenili polskie grzyby. Ja również należę do tej grupy. Uwielbiam grzyby w każdej postaci. Do pasztetów, zup, sosów, tofucznicy... i można tak wymieniać w nieskończoność. To bardzo uniwersalny i wzbogacający składnik do wszystkich potraw.
 
Dzisiaj mam dla Was propozycję na pyszny pasztet grzybowy na bazie z czerwonej soczewicy. U mnie must have na świątecznym stole.


Pasztet wegański grzybowy z soczewicy


Składniki:

500g czerwonej soczewicy (około 2,5 szklanki)
3 garście mieszanki leśnych grzybów (ja miałam surowe mrożone)
1 biała cebula
2 łyżki oleju z pestek winogron
łyżka czarnej soli
łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych 

pęczek szczypiorku

Przygotowanie:

1. Grzyby przełożyć go garnka, zalać wodą tak żeby je przykryć i gotować przez około 15-20 minut od momentu zagotowania się wody. 
2. Surową soczewicę porządnie przepłukać bieżącą wodą. Zalać ją około 5 szklankami wody (na jedną szklankę soczewicy przypadają dwie szklanki wody) i gotować przez 20 minut. Pod koniec gotowania posolić.
3. Cebulę obrać, bardzo dobro pokroić i podsmażyć na minimalnej ilości oleju z pestek winogron.
4. Do ugotowanej soczewicy dodać nieaktywne płatki drożdżowe, ewentualnie dosolić i zmiksować na w miarę jednolitą masę.
5. Grzyby, które gotowałam były już wcześniej pokrojone więc dorzucam je do zmiksowanej soczewicy oraz podsmażonej cebulki. Wszystko razem wymieszać.
6. Na koniec dorzucić grubo pokrojony szczypiorek. Całość przełożyć do foremki.
7. Pasztet piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez godzinę. Zostawić do ostygnięcia w piekarniku najlepiej na całą noc.

Pasztet wegański grzybowy z soczewicy

Pasztet wegański grzybowy z soczewicy

Pasztet wegański grzybowy z soczewicy

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

COPYRIGHTS

Wszystkie fotografie i teksty są mojego autorstwa.

Proszę nie kopiuj, ani nie używaj zdjęć i tekstów bez uprzedniego

skontaktowania się ze mną, uzyskania zgody i podania źródła linkującego do mojej

strony.

instagram