Żurek z pieczonymi ziemniakami

Świąteczny klasyk! 
Żurek - inaczej żur; to kolejny klasyk, który musi się znaleźć na Waszych stołach podczas Wielkanocy. To klasyczna potrawa regionalnej kuchni polskiej, przyrządzany jest na bazie zakwasu sporządzonego z razowej mąki żytniej. 
Zastanawialiście się kiedyś, czym tak naprawdę różni się żurek od białego barszczu?
Nie znalazłam jasnej odpowiedzi... Hmmm, czyli jest różnie. W zależności od tradycji danego regionu, żurek przygotowywany jest na zakwasie z mąki żytniej razowej, a barszcz biały na bazie zakwasu z mąki pszennej. Jednak w praktyce idąc do sklepu nie wygląda to tak samo. Przyznaję... zakwas kupiłam już gotowy. :) 
Jednak postępując zgodnie z tradycją i odpowiednim wyborem zakwasu, kupiłam zakwas na barszcz biały, ponieważ był on na bazie mąki żytniej. 
Według drugiej tradycji żurek i barszcz biały są tym samym, a nazwy są stosowane zamienne. 

Znacie jeszcze jakieś różnice pomiędzy barszczem białym a żurkiem? 

Przechodząc do sedna - poniżej przedstawiam Wam przepis na tradycyjny żurek przygotowany na aromatycznym bulionie warzywnym. Ja podałam go z pieczonymi ziemniaczkami, ale można go także podać z pieczoną, wegańską białą kiełbasą albo wegańskim jajkiem na twardo. 


Składniki:

Bulion:
2 l wody
2 marchewki 
3 pietruszki
3 boczniaki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/4 dużego selera
4 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego 
4 ziarenka czarnego pieprzu 

Żurek:
200 ml śmietanki sojowej od Valsoya 
500 ml gotowego żuru
1 spora cebula
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka chrzanu
5 łyżek suszonego majeranku 
pieprz
sól 

Pieczone ziemniaki:
500 g młodych ziemniaków
4 łyżki oleju arachidowego
1 łyżka tymianku
1 łyżka lubczyku
1 łyżka majeranku 
sól 

Przygotowanie:

1. Marchewkę, pietruszkę oraz seler dokładnie wyszorować i pokroić. 
2. Cebulę i czosnek obrać i również pokroić, a boczniaki umyć.
3. Do dużego garnka dodać wszystkie przygotowane składniki do bulionu. Zalać wodą i gotować pod przykryciem przez 2h 30 min. 
4. Przygotowany bulion przecedzić. Jedną marchewkę i pietruszkę zostawić, pokroić w małą kosteczkę i wrzucić do zupy. 
5. Do bulionu dodać żur, chrzan, sos sojowy i majeranek. Wymieszać i zagotować na małym ogniu.
6. Nie przerywając gotowania dodawać stopniowo śmietankę sojową i potrzymać na ogniu przez kilka minut. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. 
7. Młode ziemniaczki dokładnie wyszorować, pokroić na połówki. Ułożyć je na blachę wyłożoną pergaminem, posmarować olejem przy pomocy pędzelka i posypać przyprawami.  
8. Piec w piekarniku przez 30 minut w 200 stopniach C. 
9. Upieczone ziemniaki wrzucić do gotowej zupy. Podawać ze świeżym koperkiem oraz wegańską białą kiełbasą. 





Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

COPYRIGHTS

Wszystkie fotografie i teksty są mojego autorstwa.

Proszę nie kopiuj, ani nie używaj zdjęć i tekstów bez uprzedniego

skontaktowania się ze mną, uzyskania zgody i podania źródła linkującego do mojej

strony.

instagram