Tofucznica z boczniakami

Dzisiaj nowe odkrycie popularnego śniadania wśród wegan - tofucznica z boczniakami i startą marchewką. Boczniaki są bardzo nietypowymi grzybami, ponieważ w porównaniu do innych zawierają sporo wartości odżywczych. Przede wszystkim białko, które jest przyswajalne w 70 procentach! Do tego sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamy z grupy B, C oraz minerały, na przykład potas. Dzięki swoim właściwościom są zaliczane do grupy tak zwanych grzybów leczniczych. Boczniaki zawierają także ergotioneinę. A cóż to takiego? - możecie zapytać. 
Ergotioneina zwana inaczej tiotainą jest egzogennym aminokwasem i co najważniejsze jest skuteczną substancją antyrodnikową, która wspomaga ochronę naszych komórek przed uszkodzeniami. Komórki skóry wykorzystują właśnie tę substancję najszybciej jako antyoksydant. Ergotioneina transportuje także wartości odżywcze do wnętrza mitochondriów. 
Warto dorzucić sobie dwa, trzy boczniaczki do posiłku. 
A z racji tego, że zbliża się lato to dorzucam także marchewkę. Marchew to betakaroten! Oczywiście, za sprawą jej jedzenia nie będziemy opaleni. Jednak nada ona naszej skórze brzoskwiniowego odcienia, a także utrwali opaleniznę. 

Szybkie i zdrowe śniadanie! U mnie zawsze tylko tak!

Tofucznica z boczniakami i marchewką


Składniki:

pół paczki tofu (90 gram)
3 boczniaki
pół średniej marchewki
szczypiorek
olej z pestek winogron
2 łyżki drożdży nieaktywnych
czarna sól
woda

Przygotowanie:

1. Boczniaki i marchewkę dokładnie umyć. Marchewkę szorujemy szczoteczką, jeśli nie obieramy ze skórki.
2. Umytą marchewkę zetrzeć na małych oczkach, a boczniaki pokroić w małą kosteczkę. Na patelni rozgrzać minimalną ilość oleju z pestek winogron. Dodać pokrojone składniki. Chwilkę podsmażyć. 
3. Jak wszystko się przyrumieni, dodać 1/5 szklanki wody i dusić do momentu, aż grzyby będą gotowe.
4. Tofu rozdrobnić palcami na małe fragmenty. Gdy grzyby będą gotowe, dodać na patelnie.
5. Dodać czarną sól, płatki drożdżowe oraz taką samą ilość wody jak wcześniej.
6. Na koniec dorzucić trochę pokrojonego szczypiorku. 

Tofucznica z boczniakami i marchewką

Tofucznica z boczniakami i marchewką

Smacznego! 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

COPYRIGHTS

Wszystkie fotografie i teksty są mojego autorstwa.

Proszę nie kopiuj, ani nie używaj zdjęć i tekstów bez uprzedniego

skontaktowania się ze mną, uzyskania zgody i podania źródła linkującego do mojej

strony.

instagram