Leśny mech z mango i wiśniami

Wiosna za naszymi oknami zaczęła się już na całego. Zatem wprowadzamy ją także do naszej kuchni. Kolory takie jak zielony, żółty oraz czerwony w połączeniu razem przykują wzrok. Ciasto z całą pewnością zainteresuje nie jednego domownika. 

U mnie zielony mech zrobił furorę na wielkanocnym stole. Ciasto zniknęło w mgnieniu oka. Szybciej niż czas przygotowywania go. Piękny zielony kolor zachwyca. Uwierzcie, biszkopt jest naprawdę intensywnie zielony. Wszystko za sprawą szpinaku. Zero chemicznych barwników, czerpiemy tylko z  naszej cudownej natury. 

Pierwsza reakcja wszystkich na to ciasto była: hmmm szpinak i ciasto? Będę go wyczuwać? Możecie uspokoić osoby, które nie przepadają za jego smakiem. Nic nie wyczują! Blendowany szpinak nadaje tylko kolor! Nigdy nie użyłam do tego przepisu szpinaku mrożonego, zawsze świeży. Wydaje mi się, że taki mrożony nie nada tak pięknego koloru i biszkopt może nie wyrosnąć. Teraz w sezonie kupicie go naprawdę wszędzie. Zapraszam Was do zapoznania się z przepisem na moją wersję leśnego mchu. 

Wegański Leśny mech z mango i wiśniami

Składniki: 
tortownica 26 cm

biszkopt
2,5 szklanki mąki orkiszowej
100 g szpinaku baby
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
pół szklanki ksylitolu
pół szklanki oleju z pestek winogron
szklanka mleka sojowego 
sok z całej cytryny

krem
2 puszki mleczka kokosowego (część stała - trzymane
w lodówce przez noc) 
2 łyżki ksylitolu
2 łyżki soku z cytryny

do dekoracji
pół mango
200 g wiśni (ja miałam tylko mrożone)

Przygotowanie:


biszkopt
1. Wszystkie suche składniki wymieszać razem ze sobą. Mąkę najlepiej przesiać przez sito. 
2. Do blendera z wysokim kielichem dodać szpinak, olej i wyciśnięty sok z cytryny. Blendujemy na gładką masę. 
3. Do suchych składników przelewać stopniowo szpinakowy koktajl, ciągle miksując. Gdy zaczną wychodzić pęcherzyki, to znaczy, że ciasto jest już gotowe do pieczenia.
4. Piekarnik nagrzać na 180°C. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej minimalną ilością oleju i piec przez około godzinę. Najlepiej pod koniec pieczenia sprawdzać biszkopt wykałaczką.

krem
5. Do miski przełożyć części stałe z mleczek kokosowych trzymanych przez całą noc w lodówce. Dodać resztę składników i miksować, aż utworzy się puszysty krem śmietankowy. 
6. Upieczony i zimny biszkopt przekroić na pół. Na dolną część rozłożyć połowę wiśni i pokrojonego w kostkę mango, następnie rozsmarować krem kokosowy. Drugą część biszkoptu rozkruszyć w palcach, rozłożyć na krem i na górę poukładać resztę owoców.

Wegański Leśny mech z mango i wiśniami
Wegański Leśny mech z mango i wiśniami
Wegański Leśny mech z mango i wiśniami

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

COPYRIGHTS

Wszystkie fotografie i teksty są mojego autorstwa.

Proszę nie kopiuj, ani nie używaj zdjęć i tekstów bez uprzedniego

skontaktowania się ze mną, uzyskania zgody i podania źródła linkującego do mojej

strony.

instagram