Raffaello

Tata podczas ostatniej rozmowy powiedział mi, że ma straszną ochotę na ciasto kokosowe. Dlatego się zebrałam i tydzień później pojechałam do domu z całą blachą. Czego się nie robi dla kochanych rodziców? Na początku członkowie rodziny zastanawiali się jak to jest możliwe... wegańskie ciasto? Wegańskie Raffaello? Moi rodzice nie są weganami więc każdy taki przepis jest dla nich czymś obcym i nowym. Nigdy nie byli nastawieni pesymistycznie do moich przepisów, a wręcz byli nimi zaciekawieni. Po pierwszym kawałku przekonali się do smaku, a po dwóch dniach blacha była pusta. I każdy pytał - Czy jest więcej?

Uwielbiam chwilę takiej przyjemności. Niedziela, kawa i kawałek świeżego ciacha. 
Wegańskie ciasto Raffaello z kaszy jaglanej na słodkim mleczku kokosowym to prosta, szybka i pyszna opcja na weekendowy deser dla całej rodziny. Mleczko kokosowe uwielbiam w każdej postaci (na słodko, a także słono). Zestawienie kaszy jaglanej z kokosem jest perfekcyjne! Niczego więcej do szczęścia nie potrzebuję ;). I wcale nie jest prawdą, że wypieki są czasochłonne. Tutaj nie potrzebujecie połowy dnia, żeby coś upiec. Kasza gotuje się szybciutko. Spód upieczecie w dwadzieścia minut. Całość zajmie tylko 2 godziny!  

Lubicie ciasta kokosowe? 

Wegańskie raffaello z kaszy jaglanej i mleczka kokosowego.


Składniki

270 g suchej kaszy jaglanej 
400 ml mleczka kokosowego
500 ml mleka kokosowego/migdałowego
sok z całej limonki
60 g ksylitolu
200 g kokosu
garść migdałów 

3 banany
200 g płatków owsianych
sok z cytryny

150 g domowych powideł wiśniowych

Przygotowanie

1. Przygotować spód do ciasta: banany zblendować na gładką masę, dodać sok z cytryny oraz płatki owsiane i jeszcze chwilkę blendować. Piec w piekarniku w 180 stopniach C przez 20 minut. Odłożyć do wystudzenia. 
2. Kaszę jaglaną przepłukać kilkukrotnie wodą, aby pozbyć się z niej smaku goryczy. 
3. Do kaszy dodać mleko kokosowe albo migdałowe oraz ksylitol i gotować przez około 15 minut. 
4. W momencie, gdy kasza zacznie pęcznieć i robić się sucha, dodać całe mleczko kokosowe. Gotować jeszcze przez 10 minut. Ostudzić.
5. Ugotowaną i ostudzoną kaszę zblendować na gładką masę. 
6. Na koniec, do masy dodać wiórki kokosowe oraz świeżo wyciśnięty sok z limonki i dokładnie wymieszać.
7. Na upieczony i ostudzony spód rozłożyć powidła wiśniowe oraz na górę masę kokosową.
8. Udekorować wiórkami kokosowymi i włożyć do lodówki na całą noc. 

Wegańskie raffaello z kaszy jaglanej i mleczka kokosowego.

Wegańskie raffaello z kaszy jaglanej i mleczka kokosowego.

Wegańskie raffaello z kaszy jaglanej i mleczka kokosowego.
                                                             
Smacznego! 

1 komentarz:

COPYRIGHTS

Wszystkie fotografie i teksty są mojego autorstwa.

Proszę nie kopiuj, ani nie używaj zdjęć i tekstów bez uprzedniego

skontaktowania się ze mną, uzyskania zgody i podania źródła linkującego do mojej

strony.

instagram