Papryka faszerowana kaszą jaglaną

Dzisiaj na blogu nowy przepis! Papryka faszerowana po meksykańsku. Kasza jaglana z kukurydzą, fasolą i pysznym bezmięsnym mięsnym gyrosem. Do tego szczypta pikanterii za sprawą suszonej papryczki chilli. Tutaj musicie uważać, chilli jest nieziemsko ostre. Jedna na cztery papryki z całą pewnością wystarczy. Jeśli nie lubicie tak pikantnych potraw, możecie użyć papryki słodkiej albo ostrej.

Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga wielu godzin stania w kuchni. W niewiele ponad godzinę macie obiad na kilka dni. Przechowując paprykę w lodówce, bez problemu możecie ją odgrzewać. Jednocześnie jest to potrawa bardzo sycąca oraz pożywna. Kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Jest lekkostrawna i bezglutenowa. Ma mało skrobi, za to sporo łatwo przyswajalnego białka. W diecie wegańskiej nie powinno brakować także strąków. Wpisuje się w to fasola czerwona, biała, soczewica, ciecierzyca i groch. Starajmy się włączać te składniki do naszej codziennej diety. To bardzo dobre źródło białka oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Możecie ją kupić w puszce, która już jest gotowa do podania i nie musicie jej namaczać. Jednak dużo lepszą opcją jest surowa do namaczania. Przygotowanie jej zajmuje troszkę więcej czasu, ale warto! Wystarczy dzień wcześniej zalać fasolę nieosoloną wodą i zostawić na noc. Na następny dzień gotować ją przez około godzinę. Pamiętajcie, żeby solić ją dopiero pod koniec gotowania.


Wegańska papryka faszerowana po meksykańsku kaszą jaglaną, fasolą, kukurydzą oraz bezmięsnym gyrosem.


Składniki
4 porcje 

4 spore papryki (do faszerowania)
250 g kaszy jaglanej 
100 g kukurydzy 
100 g fasoli 
70 g zielonej papryki (połowa jednej)
160 g gyrosa od Bezmięsny Mięsny
2 cebule
200 ml śmietanki sojowej od Valsoia 
1 suszona papryczka chilli
3 łyżki drożdży nieaktywnych
olej z pestek winogron
kolendra
papryka wędzona
czarna sól
świeża pietruszka

Przygotowanie

1. Kaszę jaglaną ugotować według przepisu podanego na opakowaniu (pamiętajcie, żeby kilka razy dobrze ją przepłukać). 
2. Na patelni rozgrzać olej z pestek winogron i podsmażyć bardzo drobno pokrojoną papryczkę chilli oraz cebule do momentu aż się zarumieni. 
3. Do cebuli dodać pokrojonego bezmięsnego gyrosa, zieloną paprykę, kolendrę, paprykę wędzoną, oraz czarną sól. 
4. Do ugotowanej kaszy dodać podsmażone składniki, kukurydzę, czerwoną fasolę i dokładnie wymieszać. 
5. Piekarnik nastawić na 200 stopni C. 
6. Do śmietanki sojowej dodać nieaktywne płatki drożdżowe i wymieszać.
7. Papryki wydrążyć i napełnić farszem oraz polać przygotowaną śmietanką. Przykryć czapeczką.
8. Piec w piekarniku przez 30 minut. 


Wegańska papryka faszerowana po meksykańsku kaszą jaglaną, fasolą, kukurydzą oraz bezmięsnym gyrosem.

Wegańska papryka faszerowana po meksykańsku kaszą jaglaną, fasolą, kukurydzą oraz bezmięsnym gyrosem.

Wegańska papryka faszerowana po meksykańsku kaszą jaglaną, fasolą, kukurydzą oraz bezmięsnym gyrosem.

Wegańska papryka faszerowana po meksykańsku kaszą jaglaną, fasolą, kukurydzą oraz bezmięsnym gyrosem.

Wegańska papryka faszerowana po meksykańsku kaszą jaglaną, fasolą, kukurydzą oraz bezmięsnym gyrosem.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

COPYRIGHTS

Wszystkie fotografie i teksty są mojego autorstwa.

Proszę nie kopiuj, ani nie używaj zdjęć i tekstów bez uprzedniego

skontaktowania się ze mną, uzyskania zgody i podania źródła linkującego do mojej

strony.

instagram