Krem z pieczonych buraków i batatów

Zupa  krem to potrawa, która króluje na moim stole w okresie zimowym. Są bardzo sycące, mocno rozgrzewające i jednocześnie niskokaloryczne. Jedną z ich największych zalet jest prostota przygotowania. Zupę można przygotować z każdego rodzaju warzyw. Można mieszać, kombinować i łączyć według upodobań. Nie jestem zwolenniczką gotowych mieszanek warzyw, ale dla osoby nieposiadającej dużo wolnego czasu takie przygotowanie zajmie 15 minut. Własne kombinacje warzyw i urozmaicanie za sprawą kasz, makaronów albo substytutów mięsa są najlepsze. Przez to uzyskujemy potrawę, która dostarcza do naszego organizmu wiele ważnych składników odżywczych.

Dlatego właśnie przygotowałam dla Was zupę krem z pieczonych buraków i batatów. Kocham buraki! Będę to powtarzać w każdym przepisie, w którym się znajdą. Wiele osób dziwi się, dlaczego akurat one? Takie pospolite warzywo, niepozornie, niewyróżniające się niczym szczególnym. I to właśnie błąd! Buraki to betalainy! A betalainy to grupa naturalnych barwników charakteryzujących się silnymi właściwościami przeciwutleniającym, działają ochronnie w stosunku do czerwonych krwinek oraz przeciwnowotworowo. Badania pokazały, że ich główne składowe nie wykazują właściwości alergizujących, mutagennych i nie są szkodliwe dla wątroby. Wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne to jedno, ale ten smak! Jedyne i niepodważalne. 

Połączenie pieczonych buraków i batatów jest w punkt! Pieczone warzywa mają wyraźniejszy smak. Kremowej konsystencji nadają bataty, buraki upiększają, cytryna zakwasza. Ja nigdy nie blenduję buraków na jednolitą papkę. Zostawiam malutkie kąski buraków do pogryzienia. Oczywiście według uznania można blendować wszystko na gładko.

Wegański, fit krem z pieczonych buraków i batatów

Składniki 
5 porcji 

3 średniej wielkości buraki
3 średniej wielkości bataty
1 duża cebula
2 marchewki
1 pietruszka
3 liście białej kapusty
olej z pestek winogron
3 łyżki sosu sojowego
sok z połowy cytryny
20 g świeżego koperku
kardamon
imbir
pieprz
sól
słonecznik łuskany

Przygotowanie

1. Przygotować wywar. Cebulę pokroić i przyrumienić na oleju z pestek winogron. Do 1,5 litra wody dodać umytą i pokrojoną na większe kawałki marchewkę, pietruszkę, liście kapusty, cebulę oraz przyprawy. Gotować minimum przez około 30 minut.
2. Buraki oraz bataty obrać, skropić olejem z pestek winogron i piec w piekarniku przez 60 minut w 200 stopniach C. 
3. Z przygotowanego wywaru wyciągnąć liście kapusty i jedną marchewkę. W zamian dorzucić upieczone i pokrojone bataty oraz buraki. 
4. Do zupy dodać sok z cytryny, koperek oraz ewentualnie jeszcze sos sojowy, pieprz i sól.
5. Zupę odstawić aż ostygnie. Gdy będzie chłodna zblendować. 
6. Podgrzać i podawać z uprażonym słonecznikiem na oleju z pestek winogron oraz świeżo pokrojonym koperkiem.

Wegański, fit krem z pieczonych buraków i batatów

Wegański, fit krem z pieczonych buraków i batatów

Wegański, fit krem z pieczonych buraków i batatów

Wegański, fit krem z pieczonych buraków i batatów

Wegański, fit krem z pieczonych buraków i batatów

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

COPYRIGHTS

Wszystkie fotografie i teksty są mojego autorstwa.

Proszę nie kopiuj, ani nie używaj zdjęć i tekstów bez uprzedniego

skontaktowania się ze mną, uzyskania zgody i podania źródła linkującego do mojej

strony.

instagram