Kotlety ze słonecznika i brokułów

Nasiona słonecznika znajdują swoje zastosowanie w kuchni jako chrupiąca posypka do zup i sałatek, przekąska oraz zamiennik produktów nabiałowych. Zawierają bardzo dużo szczególnych wartości odżywczych, dlatego obowiązkowo powinny się znajdować na talerzach wegan. To jeden z podstawowych zamienników mleka i serów. Łuskane nasiona słonecznika są jednym z najbogatszych źródeł witaminy E i wszystkich witamin z grupy B. I to nie wszystko... ponieważ są skarbnicą fitofenoli (322 mg/100 g), które ochraniają nasz układ krwionośny, obniżając poziom "złego" cholesterolu. Dodatkowo minerały, takie jak magnez - nazywany pierwiastkiem życia, wapno - wspomagacz kości, żelazo oraz potas - regulator gospodarki wodno-elektrolitowej organizmu.

Słonecznik dostarcza nam nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie z grupy omega 6. Kwasy omega są niezbędne do budowania błon komórkowych wszystkich komórek naszego ciała. Tutaj nie martwimy się o kalorie, bo pomimo tego, że słonecznik posiada ich sporo (ok. 600 kcal w 100 gramach) nie grozi nam to przybraniem na wadze. Na te kalorie składają się "zdrowe" tłuszcze oraz węglowodany o niskim indeksie glikemicznym. Dodatkowo ziarnami zapychamy się szybko, więc zazwyczaj nie jemy ich dużo.

Jednak uważajcie jaki słonecznik wybieracie. Najlepiej jak słonecznik jest nieprażony. Wtedy nie tracimy wartości odżywczych. Jeśli macie wybór, wybierajcie świeży.

Dzisiaj ode mnie propozycja na pyszne kotlety ze słonecznika wzbogacone w gotowanego brokuła. Troszkę nietypowo, bo usmażyłam je na patelni, a nie jak zwykle upiekłam w piekarniku. Jednak użyłam minimalnej ilości oleju z pestek winogron, po to, żeby je tylko zarumienić. Wszystkie składniki były już wcześniej gotowe do spożycia. Panierka z żytnich otrębów sprawdza się świetnie!


Wegańskie kotlety ze słonecznika i brokuł


Składniki
na 11 kotletów

300 g słonecznika
500 g brokuła
45 g mąki orkiszowej (3 łyżki)
30 g siemienia lnianego (3 łyżki)
10 g nieaktywnych płatków drożdżowych (2 łyżki)
sok z cytryny
kolendra
tymianek
pieprz czarny
sól

olej z pestek winogron (do smażenia)

panierka:
2 jajka vEEGs
otręby żytnie

Przygotowanie

1. Nasiona słonecznika zalać wodą i odstawić na noc do namoczenia.
2. Na następny dzień odlać wodę i przepłukać nasiona słonecznika świeżą wodą.
3. Brokuła ugotować w całości al dente w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny wtedy brokuł będzie pięknie zielony.
4. Nasiona słonecznika zblendować na gładką masę, dodać pokrojone w małą kosteczkę różyczki z brokuła, siemię lniane, nieaktywne płatki drożdżowe, mąkę i przyprawy. Dokładnie wymieszać.
5. Uformować małe kotleciki.
6. Tradycyjnie obtoczyć w wegańskim jajku i otrębach żytnich.
7. Smażyć na minimalnej ilości oleju z pestek winogron.

Wegańskie kotlety ze słonecznika i brokuł

Wegańskie kotlety ze słonecznika i brokuł

Wegańskie kotlety ze słonecznika i brokuł

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Właśnie je zrobiłam. Pycha! Co prawda ciut zmodyfikowałam przepis, więc wyszedł mi w wersji wegetariańskiej, a nie wegańskiej. Zastąpiłam płatki drożdżowe startym serem żółtym oraz wegańskie jajka jajkiem zwyczajnym, ale podejrzewam, że i wersji oryginalnej można by palce lizać.

    OdpowiedzUsuń

COPYRIGHTS

Wszystkie fotografie i teksty są mojego autorstwa.

Proszę nie kopiuj, ani nie używaj zdjęć i tekstów bez uprzedniego

skontaktowania się ze mną, uzyskania zgody i podania źródła linkującego do mojej

strony.

instagram