Łazanki z bezmięsnymi żeberkami

Wegańskie łazanki? 

Dlaczego nie!

Będąc dzieckiem, uwielbiałam to kilku-składnikowe i proste w przygotowaniu danie. I dziś zdarza mi się zatęsknić za tradycyjnymi potrawami królującymi na polskich stołach.

Bazę do łazanek zawsze stanowi makaron i kiszona kapusta. Kapusta musi być bardzo mocno ukiszona, taką lubię najbardziej. Raz na jakiś czas kupuję mi gotową, wiejską kiszoną kapustę w większej ilości i pasteryzuję ją w słoikach.

Odtworzenie smaku tradycyjnych polskich łazanek nie sprawia żadnych trudności. Do podstawowego przepisu dodałam pieczarki, cebulkę i wegańskie żeberka od Bezmięsny Mięsny. Sekretem domowych łazanek jest mocno podsmażona cebula oraz typowe polskie zioła, takie jak liść laurowy i ziele angielskie. Makaron na łazanki powinien kształtem przypominać kwadraciki. Niestety nigdzie w sklepie nie udało mi się znaleźć wegańskiego odpowiednika takiego makaronu. Może Wam udało się gdzieś go upolować na półkach sklepowych? Oczywiście, można się pokusić i zrobić go w domu. Jednak trzeba mieć na uwadze, że jest to dosyć czasochłonne. Ja wzięłam makaron świderki z czerwonej soczewicy. Sprawdził się w stu procentach!

Żeberka w zalewie z syropu klonowego i sosu sojowego od Bezmięsnego Mięsnego świetnie wpisały się w tę potrawę. Są przygotowywane z ciecierzycy oraz białka pszennego. Tutaj przyprawy naprawdę robią swoje. Zachęcam do wypróbowania ich w daniach jednogarnkowych oraz solo z kaszą i sałatką.

Wegańskie łazanki z kiszonej kapusty z bezmięsnymi żeberkami bezmięsny mięsny i makaron z soczewicy

Składniki
4 porcje

250 g makaronu z czerwonej soczewicy
500 g surowej kiszonej kapusty (1słoik)
300 g pieczarek
1 cebula 
olej z pestek winogron
łyżeczka sosu sojowego
papryka wędzona
4 ziarenka ziela angielskiego
3 liście laurowe
majeranek 
lubczyk 
tymianek
czarna sól 

Przygotowanie

1. Makaron ugotować al dente według przepisu podanego na opakowanie.
2. Kiszoną kapustę dobrze przepłukać, dodać ziele angielskie i liście laurowe, zalać wodą i gotować pod przykryciem przez około 1,5 godziny. 
3. W większym garnku rozgrzać olej z pestek winogron i podsmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę.
4. Gdy cebula się zarumieni dodać pokrojone w kostkę żeberka oraz resztę przypraw. 
5. Pieczarki dokładnie umyć, pokroić na półksiężyce i dorzucić do reszty. Dusić pod przykryciem do miękkości. 
6. Ugotowaną kapustę ostudzić, pokroić.
7. Do gotowych pieczarek dodać kapustę i makaron. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku sosem sojowym. 

Podawać ze świeżym szczypiorkiem. 

Wegańskie łazanki z bezmięsnymi żeberkami bezmięsny mięsny i makaron z soczewicy

Wegańskie łazanki z bezmięsnymi żeberkami bezmięsny mięsny i makaron z soczewicy

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

COPYRIGHTS

Wszystkie fotografie i teksty są mojego autorstwa.

Proszę nie kopiuj, ani nie używaj zdjęć i tekstów bez uprzedniego

skontaktowania się ze mną, uzyskania zgody i podania źródła linkującego do mojej

strony.

instagram