Tradycyjny smalec z białej fasoli

Przygotowałam dzisiaj dla Was tradycyjny wegański smalec na bazie białej fasoli. Przyjmuje się, że smalec z ogórkiem kiszonym i pajdą chleba to taki polski tradycyjny fast-food. Nie będąc jeszcze weganką ani wegetarianką pamiętam, jak od czasu do czasu moja babcia przygotowywała tradycyjny smalec. Nie przepadałam za tym smakiem, zapachem i konsystencją. Najbardziej odrzucało mnie to, co tak naprawdę się w nim znajdowało. Natomiast wegański smalec to kompletnie inna historia. Po pierwsze zapach i wyrazisty smak ziół takich jak majeranek, tymianek i cząber oraz podsmażonej cebuli z czosnkiem. Następnie odpowiednia konsystencja, która została nadana za sprawą białej fasoli. Tradycyjne skwarki, które zostały zastąpione podsmażoną białą kaszą gryczaną. Na koniec słodkie czerwone jabłuszko dla przełamania wyrazistego smaku. 


Warto też pamiętać o sile odżywczej, jaka drzemie w białej fasoli. Fasola należy do rodziny bobowatych. Wszystkie jej odmiany zawierają spore ilości białka roślinnego (8.67 g/100 g) i tym sposobem plasuje się na 3 miejscu pod względem jego zawartości. Ponadto skrywa w sobie spore zapasy potasu, wapnia i fosforu. Przy czym nie zawiera w ogóle sodu, chroniąc nas przed nadciśnieniem. Warto mieć na uwadze, że fasola nie należy do produktów lekkostrawnych. Wszystko za sprawą obecności lektyn, które znacznie utrudniają trawienie białka roślinnego. Dlatego u osób z dużymi problemami gastrycznymi, kobiet w ciąży i karmiących, a także seniorów jej spożycie powinno być ograniczone.


Na koniec odpowiedni wybór fasoli. Najlepszą opcją jest namoczona przez noc surowa fasola, ale pamiętamy żeby nie trzymać jej w wodzie dłużej niż 12 godzin. Powyżej tego czasu dochodzi już do procesów fermentacyjnych. Następnie gotowanie i fasola już będzie gotowa do spożycia. Uważajcie na fasole z puszki. Niestety, słyszy się coraz więcej na temat szkodliwego wpływu BPA (bisfenol A) na nasze zdrowie. Jego nadmiar może prowadzić do zaburzeń endokrynologicznych, takich jak niepłodność, nowotwory hormonozależne oraz wcześniejsze dojrzewanie. Jeśli macie możliwość wybierajcie produkty w szkle albo surowe. 

Tradycyjny wegański smalec z białej fasoli ze skwarkami z białej kaszy gryczanej.


Składniki


400 g białej fasoli 
3 łyżki kaszy gryczanej białej
1 średniej wielkości czerwona cebula
2 ząbki czosnku
połowa małego jabłka
olej z pestek winogron
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
majeranek
tymianek
cząber
sól

Przygotowanie

1. Przygotowaną uprzednio białą fasolę dokładnie zblendować. 
2. Cebulę obrać, drobno posiekać i podsmażyć na minimalnej ilości oleju z pestek winogron, pod koniec dodać sprasowany czosnek i przyprawy. 
3. Grykę gotować przez około 10 minut z zielem angielskim i liśćmi laurowymi - nie doprowadzić do tego, żeby była bardzo miękka. Kaszę także podsmażyć na patelni. 
4. Jabłuszko obrać ze skórki i bardzo drobno pokroić.
5. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą. Tak przygotowaną pastę przechowywać w lodówce.  

Co zrobić w momencie, gdy zblendowana fasola jest za sucha?
W przypadku gdy użyliście fasoli surowej i ją gotowaliście, to możecie wykorzystać spod niej wodę. Tak samo w przypadku fasoli z puszki albo szła. 

Tradycyjny wegański smalec z białej fasoli ze skwarkami z białej kaszy gryczanej.

Tradycyjny wegański smalec z białej fasoli ze skwarkami z białej kaszy gryczanej.


Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

COPYRIGHTS

Wszystkie fotografie i teksty są mojego autorstwa.

Proszę nie kopiuj, ani nie używaj zdjęć i tekstów bez uprzedniego

skontaktowania się ze mną, uzyskania zgody i podania źródła linkującego do mojej

strony.

instagram