Tofucznica z bezmięsnym boczkiem

Tofucznica jak sama nazwa wskazuje, jest wegańską alternatywą tradycyjnej jajecznicy. Wyrzekając się nabiału, nie musicie już żegnać się z tymi smakami. Dzisiaj pojawia się coraz więcej alternatyw mięs, wędlin, serów i jogurtów. Tofucznica jest idealnym przykładem, że jest to możliwe! Mało tego, że jest możliwość odtworzenia smaku jajek to dodatkowo produkty od Bezmięsny Mięsny  spieszą nam z wegańskimi mięsami i wędlinami. To super opcja, aby przypomnieć sobie smak sprzed lat. Uwielbiam ich produkty! Pomimo tego, że nie poszukuje jakoś uporczywie takich odpowiedników. 

Tofucznica jest prosta w przygotowaniu i nie zajmuje dużo czasu. Przygotowanie to kilka minut, a jako dodatki mogą Wam posłużyć warzywa, grzyby i nasiona. Na blogach wegańskich i nie tylko możecie wyszukać wiele kombinacji i składnikowego szaleństwa. Obowiązkowo w każdym przepisie musi znaleźć się czarna sól oraz nieaktywne płatki drożdżowe. Bez tego nie otworzymy charakterystycznego jajecznego smaku i nie pogłębimy smaku tofu. Zakup tych produktów nie pociąga za sobą dużych kosztów, a posłuży Wam na bardzo długi czas. W sumie dzisiaj są dostępne zarówno w dużych hipermarketach, sklepach bio oraz internetowych sklepach wegańskich. Przypraw tych możecie użyć nie tylko do tofucznicy, ale wszystkich innych jajecznych dań, na przykład do pasty bezjajecznej.

To zdecydowanie świetna opcja na drugie śniadanie do pudełka oraz na tradycyjne niedzielne śniadanie z rodziną. 

Tofucznica z bezmięsnym boczkiem, papryką, pieczarkami. Bezmięsny Mięsny.


Składniki
2 porcje

200 g tofu
4-5 średnich pieczarek
3 plasty boczku od Bezmięsny Mięsny
1/4 papryki czerwonej (około 55 g)
1/3 łyżeczki czarnej soli
1 łyżeczka drożdży nieaktywnych
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu 
1/3 szklanki wody 
minimalna ilość oleju z pestek winogron

Przygotowanie

1. Patelnie rozgrzać z minimalną ilością oleju z pestek winogron. 
2. Pieczarki i paprykę umyć. Pieczarki, paprykę i boczek pokroić w kosteczkę. Główki pieczarek można pokroić w plasterki, wtedy będzie to dodatkowo ładnie wyglądać. 
3. Pierwsze podsmażyć pieczarki, później dodać boczek i na koniec paprykę. 
4. Z tofu odlać wodę i w palcach rozkruszyć na grubsze kawałeczki. Chwilkę podsmażyć.
5. Dodać przyprawy oraz wodę i dusić pod przykryciem około 5 minut. 
6. Po upływie czasu zdjąć pokrywkę i odparować wodę. 

Tofucznica z bezmięsnym boczkiem, papryką, pieczarkami. Bezmięsny Mięsny.

Tofucznica z bezmięsnym boczkiem, papryką, pieczarkami. Bezmięsny Mięsny.

Tofucznica z bezmięsnym boczkiem, papryką, pieczarkami. Bezmięsny Mięsny.

Tofucznica z bezmięsnym boczkiem, papryką, pieczarkami. Bezmięsny Mięsny.

Tofucznica z bezmięsnym boczkiem, papryką, pieczarkami. Bezmięsny Mięsny.

Tofucznica z bezmięsnym boczkiem, papryką, pieczarkami. Bezmięsny Mięsny.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

COPYRIGHTS

Wszystkie fotografie i teksty są mojego autorstwa.

Proszę nie kopiuj, ani nie używaj zdjęć i tekstów bez uprzedniego

skontaktowania się ze mną, uzyskania zgody i podania źródła linkującego do mojej

strony.

instagram