Pączki pieczone z powidłami śliwkowymi

Dzisiaj z okazji Tłustego Czwartku mam dla Was niespodziankę! W jednym czasie wyszły dwa przepisy na zdrowsze pączki. Tradycyjne pączki z mąki orkiszowej oraz druga odsłona w postaci pączusi inaczej zwanych oponkami z tofu. Jedna i druga partia została przygotowana w piekarniku. Dlaczego? W Tłusty Czwartek zapewne zjemy więcej niż jednego pączka więc troszkę obcinamy kalorie dla naszego zdrowia.
Wbrew pozorom pączki z mąki orkiszowej nie są ciężkie. Ciasto wyszło bardzo puszyste, a po upieczeniu mięciutkie i delikatne. Z całą pewnością należy uzbroić się w cierpliwość. Trzeba czekać aż drożdże zaczną pracować po podgrzaniu, później aż ciasto wyrośnie i na sam koniec jeszcze chwilkę na wyrośnięcie już gotowych uformowanych pączusi.
Na wyrabianie ciasta należy również poświecić troszkę czasu, tak około 15 minut.
Jak kleić pączki żeby nic nie wypływało? Sposób bardzo stary mojej babci, która rozwałkowywała ciasto dawała powidła, przykrywała drugą częścią ciasta i wykrajała je szklanką jak pierogi. Według mnie najszybszy i najbezpieczniejszy sposób. Pamiętajcie, że jak będziecie rozwałkowywać ciasto to nie dociskajcie bardzo mocno wałka tylko delikatnym ruchem na grubość około 5 cm. Użyłam mąki orkiszowej ze względu na jej walory odżywcze oraz z mleka kokosowego dla dodatkowego aromatu. Do wypieków prawie zawsze dodaje olej z pestek winogron ponieważ jest neutralny dla smaku potraw.

Wiedzieliście, że zwyczaj pieczenia pączków na terenie polski pojawił się pierwsze na dworach już w XVII wieku? Wtedy w bogatych domach pączki smażono na tłuszczu, a w uboższych domach w piecach do chleba. Jednak wiadomo, że sam zwyczaj tłustego objadania się pochodzi z czasów przedchrześcijańskich. Wtedy tak zwane zapustowe pieczywo było twarde, bez drożdży i nie na słodko. Odpowiednikiem Tłustego Czwartku było święto witające nadchodzącą wiosnę. 

Staropolskie przysłowie mówi:

Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła

Więc cóż, przynajmniej jednego ... albo dwa.

Pączki pieczone w piekarniku z mąki orkiszowej z powidłami śliwkowymi, bez cukru.


Składniki
na 13 pączków

pączki

0,5 kg mąki orkiszowe + 2 łyżki do zaczynu + do podsypania
300 ml mleka kokosowego
50 g drożdży
120 ml oleju z pestek winogron
pół łyżeczki soli 
6 łyżek cukru kokosowego
powidła

polewa

2 łyżki melasy z karobu
łyżka mleka kokosowego
łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

1. Do mleka dodać łyżkę mąki, łyżkę cukru kokosowego i rozdrobnione drożdże. Podgrzewać na bardzo małej mocy ciągle mieszając. 
2. Zaczyn przelać do miseczki, przykryć ściereczką, odłożyć w cieplejsze miejsce na godzinę.
3. Do czystej większej miski wsypać wszystkie suche składniki, zaczyn i olej. Wyrobić bardzo dokładnie ciasto. Znów przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
4. Po tym czasie ciasto wyłożyć z miski na stolnicę delikatnie rozwałkować. 
5. Wykroić szklanką pączki z łyżeczką konfitury. 
6. Ułożone na blasze odłożyć jeszcze na 20 minut.
7. Piekarnik nagrzać na 220 stopni C (góra-dół) i piec przez 13 minut.
8. Polewa: wszystkie składniki podgrzać na małym palniku do momentu aż wszystko się połączy, tworząc płynną polewę.


Pączki pieczone w piekarniku z mąki orkiszowej z powidłami śliwkowymi, bez cukru.

Pączki pieczone w piekarniku z mąki orkiszowej z powidłami śliwkowymi, bez cukru.


Pączki pieczone w piekarniku z mąki orkiszowej z powidłami śliwkowymi, bez cukru.

Pączki pieczone w piekarniku z mąki orkiszowej z powidłami śliwkowymi, bez cukru.

Pączki pieczone w piekarniku z mąki orkiszowej z powidłami śliwkowymi, bez cukru.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

COPYRIGHTS

Wszystkie fotografie i teksty są mojego autorstwa.

Proszę nie kopiuj, ani nie używaj zdjęć i tekstów bez uprzedniego

skontaktowania się ze mną, uzyskania zgody i podania źródła linkującego do mojej

strony.

instagram