Oponki pieczone z tofu

Będąc małym dzieckiem i nie będąc jeszcze weganką pamiętam jak mama od czasu do czasu przygotowywała z białego sera pączki, inaczej zwane oponkami. Razem zarabiałyśmy ciasto i wykrajałyśmy szklanką okrągłe pączusie, robiąc dziurkę w środku małym kieliszkiem. Później było wielkie smażenie i na koniec zajadanie się. 
Tradycyjny przepis na oponki jeszcze od mojej babci troszkę zmodyfikowałam. Biały twaróg zastąpiłam klasycznym tofu, masło olejem z pestek winogron, mleko krowie mlekiem migdałowym i mąkę pszenną ulubioną mąką orkiszową. Oczywiście moja mama oponki smażyła na oleju ja je troszkę odchudzę ze zbędnych kalorii. Upieczemy je w piekarniku!
Skomponowałam ten przepis specjalnie na Tłusty Czwartek, zrobiłam je pierwszy raz i jestem zachwycona smakiem. Na takie łakocie warto sobie pozwolić raz na jakiś czas. 

Według starodawnych przesądów jeśli ktoś nie zje ani jednego pączka – w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło. Jesteśmy usprawiedliwieni i możemy się zajadać. 


Oponki pieczone z tofu bez cukru na mące orkiszowe i drożdżach z polewą kawową.

Składniki
16 sztuk 

180 g tofu (kostka)
250 ml mleka roślinnego (migdałowe)
500 g + 1 łyżka mąki orkiszowej
50 g drożdży 
100 ml oleju z pestek winogron 
5 łyżek ksylitolu
2 łyżki cukru kokosowego
sok z połowy limonki 

Przygotowanie

1. Zaczyn: do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, łyżkę mąki orkiszowej oraz 2 łyżki cukru kokosowego. Uważać, aby nie przegrzać drożdży. Po rozpuszczeniu składników przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na około 40 minut.
2. Tofu zblendować z ksylitolem i sokiem z limonki.
3. Mąkę przesiać do tofu i stopniowo dodawać zaczyn. Ciasto dokładnie wyrobić.
4. Na koniec dodać olej i wyrabiać jeszcze przez około 10 minut.
5. Ciasto przykryć ściereczką i znów odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
6. Po upływie czasu, gdy ciasto nam pięknie wyrośnie delikatnie go rozwałkować na grubość 4 cm.
7. Wykroić kółka np. szklanką oraz zrobić dziurkę np. kieliszkiem.
8. Oponki piec w piekarniku przez 15 minut w 180 stopniach (góra-dół).

Oponki pieczone z tofu bez cukru na mące orkiszowe i drożdżach z polewą kawową.

Oponki pieczone z tofu bez cukru na mące orkiszowe i drożdżach z polewą kawową.

Oponki pieczone z tofu bez cukru na mące orkiszowe i drożdżach z polewą kawową.

Oponki pieczone z tofu bez cukru na mące orkiszowe i drożdżach z polewą kawową.

Oponki pieczone z tofu bez cukru na mące orkiszowe i drożdżach z polewą kawową.

Oponki pieczone z tofu bez cukru na mące orkiszowe i drożdżach z polewą kawową.

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

COPYRIGHTS

Wszystkie fotografie i teksty są mojego autorstwa.

Proszę nie kopiuj, ani nie używaj zdjęć i tekstów bez uprzedniego

skontaktowania się ze mną, uzyskania zgody i podania źródła linkującego do mojej

strony.

instagram