Kakaowe muffinki z żurawiną

Ostatnio napadła mnie straszna ochota na coś słodkiego. To moment spontanicznego stworzenia czegoś z niczego. Intuicyjne łączenie składników jakie mam w kuchennych puszkach. W efekcie otrzymałam mocno kakaowe babeczki z mięciutkim środkiem, chrupiącym amarantusem i słodką żurawiną. Przepis jest łatwy i szybki w wykonaniu. Składniki możecie wymieniać i mieszać. Jeśli nie przepadacie za żurawiną to możecie ją zastąpić rodzynkami, orzechami, morelami albo czekoladą. Inwencja twórcza należy do Was. I na prawdę trudno ten przepis zepsuć.

Do wypieku użyłam mąkę orkiszową. Dlaczego? Orkisz jest świetnym zamiennikiem zwykłej mąki pszennej. Jednak zdecydowanie z nią wygrywa pod względem wartości odżywczych. Charakteryzuje się o 20-40% wyższą zawartością aminokwasów, witamin, minerałów, kwasu krzemowego ważnego dla naszych paznokci i włosów oraz mniejszą ilością kalorii oraz węglowodanów. To zdecydowanie zdrowsza alternatywa. Możecie ją stosować do ciast, naleśników oraz pieczywa. Jest dostępna w sklepach bio oraz zwykłych hipermarketach i sklepach. Różnica w cenie nie jest duża. Najczęściej jest to produkt na kilka razy, więc warto zapłacić kilka grosików więcej. 

Do mąki orkiszowej dodałam nieco mąki kokosowej. Ma to twoje plusy i minusy. Mąka kokosowa jest mąką bezglutenową o lekkiej strukturze, jednak ma duże właściwości pochłaniające. Za sprawą dużej zawartości błonnika (6 razy więcej niż mąka pszenna) zachowuje się jak gąbka i pochłania dużo większą ilość płynów w porównaniu do innych mąk. To oczywiście przekłada się na czas pieczenia wydłużając go. Ma ponadto delikatny smak orzecha kokosowego, który nie dominuje aromatem, ale z pewnością uzupełnia smak ostateczny. Warto zapamiętać, że to jedna z nielicznych mąk, którą możecie spożywać na surowo. Z całą pewnością tę mąkę musicie wyczuć i nauczyć się z nią pracować. Na pewno nie jest ona dobrym zamiennikiem mąki pszennej. Natomiast dobrze sprawdza się jako dodatek do mieszanki mąk na ciasto, bezglutenową kruszonkę i jako zagęszczasz do kremów i sosów.

Wegańskie kakaowe muffinki z żurawiną, mąki orkiszowej, amarantusem z wykorzystaniem melasy.


Składniki
10 sztuk

250 g mąki orkiszowej 
100 g mąki kokosowej 
4 łyżki kakao
2 łyżki amarantusa
250 ml mleka roślinnego (u mnie kokosowe)
80 ml oleju z pestek winogron (1/3 szklanki)
2 łyżki melasy z karobu
10 sztuk suszonej żurawiny bez cukru
łyżeczka sody

Przygotowanie

1. Mąki przesiać i wymieszać z resztą suchych składników.
2. Do mleka dodać olej i melasę. Podgrzewać na małym ogniu do momentu aż melasa się rozpuści. 
3. Mokre i suche składniki dokładnie wymieszać.
4. Ciasto przekładać do foremek. Do każdej porcji ciasta w foremce włożyć żurawinę.
5. Piekarnik nastawić na 180 stopni C (góra-dół) i piec przez 35 minut.

Do pieczenia na górę dałam rozdrobione migdały i po upieczeniu polałam kakaową polewą.

Wegańskie kakaowe muffinki z żurawiną, mąki orkiszowej, amarantusem z wykorzystaniem melasy.

Wegańskie kakaowe muffinki z żurawiną, mąki orkiszowej, amarantusem z wykorzystaniem melasy.

Wegańskie kakaowe muffinki z żurawiną, mąki orkiszowej, amarantusem z wykorzystaniem melasy.

Wegańskie kakaowe muffinki z żurawiną, mąki orkiszowej, amarantusem z wykorzystaniem melasy.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

COPYRIGHTS

Wszystkie fotografie i teksty są mojego autorstwa.

Proszę nie kopiuj, ani nie używaj zdjęć i tekstów bez uprzedniego

skontaktowania się ze mną, uzyskania zgody i podania źródła linkującego do mojej

strony.

instagram