Witamina B12 - wartość dla organizmu



Witamina B12 - wartość dla organizmu i suplementacja NutreeVEG
Witamina B12, inaczej zwana kobaminą jest ogólną nazwą związków z grupy kobalamin. Czyli związków o zbliżonej budowie chemicznej i podobnych funkcjach fizjologicznych. Witamina B12 jest istotnym kofaktorem (związkiem potrzebnym dla enzymów do katalizowania reakcji chemicznych) w metabolizmie węglowodanów, tłuszczy, aminokwasów i kwasów nukleinowych w naszym organizmie.


Historia


W 1835 roku pojawiła się pierwsza wzmianka o zaburzeniu produkcji krwinek czerwonych, czyli o anemii złośliwej. Na początku XX wieku opublikowano badania (Whipple i wsp., 1920), gdzie dowodzono, że podawanie wątroby przyspiesza powrót do zdrowia. A Minot i Murphy skupili się na wyjaśnieniu jaki mechanizm tym rządzi i dlatego tak się dzieje. To właśnie ich eksperymenty wykazały, że oprócz potrzebnego żelaza występuje w niej inna bardzo ważna substancja przyczyniająca się do leczenia anemii. Zespół badawczy w 1934r. otrzymał Nagrodę Nobla z dziedziny medycyny. Dopiero pod koniec lat 50 wyizolowano ją z wątroby, nazwano i opisano.


Budowa


Witamina B12 zawiera w swoim składzie układ korynowy, który jest zbudowany z czterech zredukowanych pierścieni pirolowych oraz centralnie umieszczonego atomu kobaltu na trzecim stopniu utlenienia. Występująca pseudowitamina B12 zawierająca inną podjednostkę (adeninę zamiast benzimidazolylu) jest analogiem prawdziwej witaminy B12, co prawda zachowuje ona aktywność w komórkach bakteryjnych ale nie ma właściwości leczniczych dla człowieka.
W środowisku naturalnym możemy spotkać witaminę B12 w postaci koenzymu B12 i metylokobalaminy. Obie formy w obecności światła są bardzo niestabilne co prowadzi do utraty aktywności koenzymatycznej. Trwała forma tej witaminy, która jest produkowana na skalę przemysłową i nie występuje w środowisku naturalnym jest cyjanokobalamina.


Źródło dla człowieka


W normalnych warunkach organizm pobiera witaminę B12 z pożywienia. Możliwość biosyntezy charakteryzuję tylko organizmy prokariotyczne. Zatem cyjanokobalamina nie jest naturalnym składnikiem żadnej rośliny, natomiast może ona być syntetyzowana przez mikroorganizmy na przykład zasiedlające przewód pokarmowy. W normalnej diecie źródłem tej witaminy są produkty pochodzenia zwierzęcego, warzywa poddane procesowi fermentacji (tutaj świetnym przykładem jest "miso") oraz niektóre algi. Produkty bogate w witaminę B12 to mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego.

Dobowe zapotrzebowanie człowieka dorosłego wg Instytutu Żywności i Żywienia wynosi średnio 2,4 µg. Około, ponieważ czasem zalecane dawki, różnią się pomiędzy różnymi krajami. Dawka jest obliczona przy założeniu, że wchłanianie witaminy wynosi 50%. Cyjanokobalamina potrafi akumulować się w tkankach zwierzęcych, a jej niedobory mogą się pojawić nawet po 6 latach od przyjęcia ostatniej dawki.

Witamina B12 jest rozpuszczalna wodzie, dlatego nadmiar tego typu witaminy jest wydalany z moczem- przedawkowanie jest mało prawdopodobne.


Wchłanianie i funkcje


Wchłanianie witaminy B12 odbywa się w końcowym odcinku jelita krętego w obecności glikoproteiny, która jest produkowana przez komórki okładzinowe żołądka. Podczas tego połączenia powstaje czynnik hematopoezy, który zaangażowany jest w powstawanie komórek krwi.
Witamina ta jest niezbędna do:
  • erytropoezy (proces powstawania krwinek czerwonych w szpiku kostnym), 
  • syntezy DNA i RNA w erytroblastach (komórki macierzyste erytrocytów), 
  • przemian metabolicznych tłuszczów i węglowodanów, 
  • prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego (budowa otoczki mielinowej, tworzenie przekaźników nerwowych),
  • metabolizmu DNA (przemiany purynowe i pirymidynowe),
  • kobalamina jest kofaktorem między innymi dla syntazy metioninowej (tworzenie metioniny - jeden z aminokwasów niezbędnych dla człowieka),
  • przemian kwasu foliowego do aktywnego związku, który odpowiada za stabilność genomu człowieka.
Braki tej witaminy w organizmie człowieka:
  • zaburzenia w procesie krwiotworzenia (najczęściej),
  • choroby neurologiczne,
  • zwiększa możliwość uszkodzenia DNA/ zmienia metylacje,
  • podnosi poziom homocysteiny (zwiększa ryzyko w chorobach układu krążenia),
  • zanik błony przewodu pokarmowego,
  • niestrawność, a czasem zaparcie lub biegunkę,
  • zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych
Wykazano także istotną rolę kobalaminy w etiologii chorób, takich jak stwardnienie rozsiane, miażdżyca tętnic czy choroby serca.


Witamina B12 a weganizm


W 2015 roku przeprowadzono badania wśród 27 osób w wieku 20 - 36 lat gdzie poddano ocenie spożycie energii i wybranych składników pokarmowych u osób stosujących dietę wegańską oraz porównanie tych danych do przedmiotowych norm i zaleceń. Wzięto pod uwagę masę, wysokość ciała, stan zdrowia, wykształcenie oraz sytuacje materialną. U badanej grupy aż 30 % osób nie przyjmowała suplementów B12, pomimo ogólnych zaleceń. Obserwowano w badaniach
u wegan podniesiony poziom zarówno homocysteiny, jak i kwasu metylomalonowego, co świadczy o częstym występowaniu niedoborów tej witaminy. Najważniejszym wnioskiem z tych badań jest to, że osoby stosujące dietę wegańską, powinny regularnie suplementować witaminę B12, a także wapń, cynk i witaminę D2.

W 2017 roku ukazała się publikacja, gdzie przeprowadzono badania ankietowe
(207 niewegetariańskich i 47 wegetariańskich) wśród wegetarian (dietę wegańską potraktowano jako ścisły wegetarianizm) w celu określenia częstości stosowania poszczególnych rodzajów suplementów diety a wyniki odniesiono względem populacji niewegetariańskiej. Analiza pokazała, że suplementację stosowało 72% wegetarian oraz 54% osób nie będących na diecie. Najczęściej sięgano po suplementy witaminowe, następnie składniki mineralne i inne. Następne badania we wnioskach naciskają na wprowadzanie preparatów suplementacyjnych.

Jedynymi niezawodnymi źródłami witaminy B12 są dla nas pokarmy wzbogacone w witaminę B12 (w tym niektóre mleko roślinne, niektóre produkty sojowe i niektóre płatki śniadaniowe) oraz suplementy witaminy B12. 


Jak suplementować:

1. Jedzenie wzbogaconej żywności dwa lub trzy razy dziennie - około 3 μg (patrz na etykiety!)
2. Codzienne spożywanie suplementu z witaminą B12 - co najmniej  10 μg.
3. Spożywanie suplementu z witaminą B12 raz w tygodniu - co najmniej 2000 μg. 


Witamina B12 w roślinach? 


Badania prowadzone w Korei wykazały, że koreańscy stulatkowie, którzy jedli tylko niewielkie ilości produktów zwierzęcych, mieli normalny poziom witaminy B12. Naukowcy zmierzyli zawartość witamin B12 w produktach roślinnych za pomocą testu biologicznego i odkryli, że wiele sfermentowanych pokarmów i wodorostów zawiera analogi witaminy B12, które uważali za aktywne. Ustalili, że otrzymywali oni około 30% witaminy B12 z pokarmów roślinnych i była to wystarczająca ilość. Szczególną kiszoną jest domowe kimchi, które według naukowców są fermentowane przez co najmniej 10 miesięcy.  

W 2003 roku badanie Lactobacillus reuteri CRL1098 ustaliło, że wytwarza witaminę B12 i że ta witamina B12 jest odpowiednikiem cyjanokobalaminy. Jest to rodzaj bakterii, który występuje w przewodzie pokarmowym niektórych osób oraz w większości suplementów probiotycznych. 


Cyjanobakterie, algi morskie, grzyby a może gleba? Badania trwają. 


Co ja stosuję? 


Zdecydowałam się na suplement od NutreeVEG. NutreeVEG to firma założona w 2016 roku, której ideą było dostarczenie na rynek polski wegańskiego produktu zawierającego kombinację najwyższej jakości, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin: D3, B12 i K2. Warto zaznaczyć, że jest to pierwszy tego typu produkt wyprodukowany tylko i wyłącznie w Polsce. W 2017 roku NutreeVEG został zarejestrowany przez Vegan Society, a to gwarantuje wszystkim wegetarianom i weganom odpowiedni charakter produktu.

Witamina B12 - wartość dla organizmu i suplementacja NutreeVEG
                                              
SkładnikZawartość w 1 kapsułce% ZDS* 
 Witamina D3 (cholekalcyferol)  50 μg (2000 j.m)  1000%
 Witamina K2-MK7 (menachinon)  25 μg  33%
 Witamina B12 (cyjanokobalamina)  250 μg  10 000%
*% zalecanego dziennego spożycia

Jak zauważyliście dawka witaminy B12 to aż 250 μg. Tak ogromna dawka jest spowodowana tym, że wchłanialność tej witaminy z suplementów wynosi około 1%. Warto też zaznaczyć to, że niedobór żelaza oraz kwasu foliowego zmniejszają, a nawet hamują absorpcję witaminy B12. 


Taki suplement możecie nabyć sklepach z artykułami wegańskimi, wegetariańskimi i zdrową żywnością na terenie całej Polski. W Krakowie jest dostępny w sklepie Roślinny i oczywiście w sklepach internetowych: UrbanVegan, Naturalna Spiżarnia, Vegafit, SweetPiggy.



Bibliografia:
  1. KośmiderA.,Czaczyk K.Witamina B12 - budowa, biosynteza, funkcje i metody oznaczania. 2010.Żywność.Nauka.Technologia.5(72).17-32.
  2. Myszkowa-Ryciak J., Hornberger R., Harton A., Gajewska D. Assessment of selected nutrients intake in individuals on a vegan diet. 2015.Katedra Dietetyki, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.96(4): 769-772.
  3. Grzelak T., Suliga K., Pelczyńska M., Sperling M., Czyżewska K., Evaluation of frequency of dietary supplementation among vegetarians and persons nourishing traditionally.2017.Zakład Biologii Chorób Cywilizacyjnych, Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu.98(2): 170-176.
  4. S. Kim, C. H. Kim, J. Y. Park,Effects of vitamin B12 on cell proliferation and cellular alkaline phosphatase activity in human bone marrow stromal osteoprogenitor cells and UMR106 osteoblastic cells.1996. 
  5. Phenninx et al.Vitamin B(12) deficiency and depression in physically disabled older women: epidemiologic evidence from the Women's Health and Aging Study.2000. 
  6. https://www.vegansociety.com 
  7. https://veganhealth.or. 
  8. http://www.nutreelab.pl/.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

COPYRIGHTS

Wszystkie fotografie i teksty są mojego autorstwa.

Proszę nie kopiuj, ani nie używaj zdjęć i tekstów bez uprzedniego

skontaktowania się ze mną, uzyskania zgody i podania źródła linkującego do mojej

strony.

instagram