Na stole wigilijnym w każdym domu tradycyjnie muszą znaleźć się pierogi. To jedna z dwunastu potraw bardzo mocno zakorzenionych w naszej kulturze. Najczęściej są to pierogi z kapustą i grzybami, jednak ja w tym roku zasięgnęłam do tradycyjnej kuchni polskiej z Lubelszczyzny. To najbardziej rozpoznawalna potrawa z tego regionu. Na farsz do tych pierogów składa się kasza gryczana, cebula, twaróg, śmietana oraz przyprawy, takie jak sól i pieprz. W związku z tym postanowiłam przerobić ten przepis na wegański. Więc twaróg zamieniłam na tofu, a śmietanę na mleko sojowe. Dodałam także nieco więcej innych przypraw, aby wzbogacić i wyostrzyć smak farszu.
Do ciasta użyłam mąkę żytnią pełnoziarnistą o typie 2000 (razowa). Warto siegać po takie właśnie mąki, ponieważ w jej skład wchodzi całe ziarno, czyli bielmo i łuski (otręby). Zastąpienie mąki zwykłej pszennej mąką razową wzbogaci nasz posiłek w ważne składniki mineralne oraz wartości odżywcze. W mące żytniej skrywają się bardzo duże ilości błonnika, który jak już niejednokrotnie wspominałam bardzo wspomaga pracę naszych jelit i ułatwia wydalanie. Odnajdziemy także żelazo, fosfor i cynk. Warto zaznaczyć, że mąka razowa w stosunku do zwykłej pszennej zawiera dużo mniej skrobi, która utrudnia proces trawienia.
Składniki
około 60 pierogów
ciasto
0,5 kg mąki żytniej pełnoziarnistej (TYP 2000 )
3/4 szklanki letniej wody
3 łyżki oleju z pestek winogron
łyżeczka czarnej soli
łyżeczka kminku
kilka ziarenek ziela angielskiego
farsz
100 gram kaszy gryczanej palonej
120 gram tofu
2 cebule
marchewka
1/5 szklanki mleka sojowego
10 listków świeżej mięty
2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
olej z pestek winogron
łyżeczka suszonego lubczyku
sól
Przygotowanie
ciasto
1. Kminek i ziele angielskie rozgnieść w moździerzu.
2. Mąkę przesiać i dodać do niej wszystkie przyprawy i olej.
3. Stopniowo wyrabiając ciasto dolewać letnią wodę.
farsz
1. Kaszę gryczaną ugotować do miękkości i odstawić.
2. Cebule pokroić w bardzo drobną kosteczkę i podsmażyć na oleju. Na koniec dodać płatki drożdżowe i wymieszać.
3. Marchewkę ugotować do miękkości i bardzo drobno pokroić.
4. Tofu, mleko, miętę, lubczyk i sól zblendować na jednolitą masę.
5. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.
Przygotujcie się na długie wyrabianie, a jeśli w trakcie ciasto będzie za suche dodajcie troszke więcej wody.
Pierogi wrzucamy do osolonej gotującej się wody i gotujemy przez około 7 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz