Zupa krem z dyni

Lubisz zupy krem? Krem z dyni to idealna propozycja na obiad podczas jesiennej szarugi. Mocno rozgrzewaj膮cy, aromatyczny i delikatnie s艂odkawy za spraw膮 mango. Uwielbiam zapach 艣wie偶o startego imbiru, jego delikatny ostry smak idealnie uzupe艂ni taki posi艂ek. Dynia super komponuje si臋 z przyprawami takimi jak cynamon, ga艂ka muszkato艂owa i w艂a艣nie imbir. A dodatek mleczka kokosowego nada kremowej konsystencji i s艂odkiego posmaku.

Smak dyni to jedno, a co z warto艣ciami od偶ywczymi? 

Dynia jest bogata w witamin臋 A, witaminy z grupy B, witamin臋 C i PP. Ponadto zawiera sporo warto艣ci mineralnych, takich jak: magnez (12/9 mg / 100 g), potas (340/230 mg / 100g), 偶elazo (0.80/0.57 mg / 100 g), wap艅 (21/15 mg / 100 g) i fosfor (44/30 mg / 100 g). To tak偶e doskona艂e 藕r贸d艂o b艂onnika, kt贸ry poprawia perystaltyk臋 jelit. Oczywi艣cie dynie charakteryzuje spora zawarto艣膰 karotenoid贸w, kt贸re maj膮 du偶e zastosowanie mi臋dzy innymi w kosmetyce, a tak偶e w suplementacji, kt贸ra mo偶e zapobiega膰 przedwczesnemu starzeniu si臋 sk贸ry oraz chroni膰 nas przed uszkodzeniami wywo艂anymi promieniowaniem s艂onecznym. Jednak najwa偶niejsz膮 ich cech膮 s膮 zdolno艣ci antyoksydacyjne, kt贸re mog膮 nas uchroni膰 przed rozwojem wielu chor贸b przewlek艂ych. 

Nie zapominamy tak偶e o pestkach z dyni. Nic nie mo偶e si臋 zmarnowa膰! Pestki oczy艣膰 z resztek mi膮偶szu, nastaw piekarnik na 90 stopni i piecz je przez oko艂o godzin臋. B臋d膮 stanowi膰 艣wietne uzupe艂nienie sa艂atek i da艅. 

wega艅ska zupa krem z dyni z mlekiem kokosowym, imbirem, mango i octem balsamicznym.



Sk艂adniki
5 porcji

1 kg pokrojonej dyni zwyczajnej
3 szklanki bulionu warzywnego
200 ml mleczka kokosowego
1 du偶a cebula
1 z膮bek czosnku
1 艂y偶eczka startego 艣wie偶ego imbiru
1/2 艂y偶eczki zmielonego ziela angielskiego
2 艂y偶ki soku z cytryny
s贸l
pieprz bia艂y
1 mango
ocet balsamiczny

Przygotowanie

1. Pokrojon膮 dyni臋 zala膰 bulionem warzywnym, doda膰 ziele angielskie, 艣wie偶o starty imbir i pieprz bia艂y. Gotowa膰 a偶 dynia b臋dzie mi臋kka. 
2. Na patelni rozgrza膰 olej z pestek winogron. Cebul臋 drobno pokroi膰 i podsma偶y膰 razem ze sprasowanym czosnkiem i sol膮. 
3. Wywar z dyni膮 i cebul臋 odstawi膰 do wystudzenia.
4. Nast臋pnie ca艂o艣膰 zblendowa膰. Doda膰 mleko kokosowe i sok z cytryny. 
5. Przed podaniem podgrza膰. 

Krem z dyni tworzy idealne po艂膮czenie z pokrojonym w kostk臋 mango i octem balsamicznym.

wega艅ska zupa krem z dyni z mlekiem kokosowym, imbirem, mango i octem balsamicznym.

wega艅ska zupa krem z dyni z mlekiem kokosowym, imbirem, mango i octem balsamicznym.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz

COPYRIGHTS

Wszystkie fotografie i teksty s膮 mojego autorstwa.

Prosz臋 nie kopiuj, ani nie u偶ywaj zdj臋膰 i tekst贸w bez uprzedniego

skontaktowania si臋 ze mn膮, uzyskania zgody i podania 藕r贸d艂a linkuj膮cego do mojej

strony.

instagram