Kolejny przepis z "Dyniowego Października". Obowiązkowo w tym miesiącu musiała pojawić się tarta! Tarta jako rodzaj wypieku może być wykonana z ciasta kruchego, drożdżowego lub francuskiego. Ciasto z mąki pełnoziarnistej świetnie komponuje się z daniami wytrawnymi. Dlaczego warto wybrać mąkę pełnoziarnistą zamiast zwykłej pszennej? Pełnoziarnista, inaczej razowa (pszenna pełnoziarnista) podczas mielenia nie jest oczyszczana, dlatego zawiera dużo otrąb. Przez to zawiera bardzo duże ilości błonnika, który spowalnia przyswajanie cukrów. Ponadto dostarcza mniejszą ilość kalorii (100 g - 348 kcal a pszenna 362). Zwykła mąka pszenna to prawie sama skrobia, która po połączeniu z wodą tworzy "klej", a to utrudnia pracę jelit. Oprócz błonnika w mące pełnoziarnistej znajdziemy fosfor, magnez, żelazo i cynk. Zdecydowanie warto!
Ode mnie propozycja na zdrową tartę ze szpinakiem oraz dynią. Zdrowo i pożywnie. Sezon na dynię trwa więc czerp z niego jak najwięcej! Przepis jest prosty, a z pewnością to danie Ci zasmakuję. Połączenie szpinaku z dynią sprawdziło się świetnie. Smaki się uzupełniają i tworzą przepyszną całość.
Składniki
ciasto
szklanka mąki pełnoziarnistej
1 wegan jajko
1/4 szklanki mleka roślinnego
5 łyżek oleju z pestek winogron
sól
farsz
400 g mrożonego szpinaku
600 g dyni
1 cebula
4 ząbki czosnku
100 g tofu
kilka suszonych pomidorów
garść świeżego szpinaku
2 łyżki płatków drożdżowych
sok z cytryny
sos sojowy
olej z pestek winogron
cynamon
gałka muszkatołowa
bazylia
oregano
sól
pieprz
Przygotowanie
1. Do jednego naczynia dodać wszystkie składniki na ciasto i dokładnie go wyrobić. Wyrabiać przez około 15 minut.
2. Patelnię rozgrzać z minimalną ilość oleju z pestek winogron. Cebulę pokroić i zeszklić
3. Cebulę przełożyć na jedną stronę patelni. Na drugiej połowie podsmażyć czosnek.
4. Do cebuli i czosnku dodać mrożony szpinak, sok z cytryny, sól, pieprz i dusić pod przykryciem do miękkości.
5. Obraną dynię pokroić na małe plasterki.
6. Na drugiej patelni dusić pod przykryciem dynię z cynamonem, gałką muszkatołową i solą.
7. Tofu pokroić w kostkę. Wymieszać sos sojowy z solą, pieprzem, oregano i bazylią, dołożyć tofu. Trzymać przez pół godziny w lodówce.
8. Piekarnik nagrzać na 200 stopni C. Ciasto rozłożyć na blaszkę i piec samo przez 10 minut.
9. Na podpieczone ciasto ułożyć: pierwszą połowę dyni, następnie szpinak, druga połowa dyni i na górę zamarynowane tofu, suszone pomidory i pokrojony drobno świeży szpinak.
Smacznego!
Uwielbiam tarty :) a w takich kombinacjach są najsmaczniejsze :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się!
UsuńOrzechy i szpinak to samo dobro :)
Pozdrawiam
z chęcią zrobię:D wygląda przepysznie:) obserwuję z miłą chęcią i zapraszam serdecznie do siebie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo. :)
UsuńOdwiedziłam i także obserwuję.
Pozdrawiam
:D Przepis zapisany w ulubionych :D
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło.
UsuńMam nadzieje, że będzie smakowało. :)
Pozdrawiam
Uwielbiam szpinak w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuń