Rosół

Dla wielu osób zrobienie wegańskiego rosołu to rzecz nieosiągalna. Niektórzy uważają, że rosół bez mięsa to nie rosół, tylko bulion. Nic bardziej mylnego! Rosół to przede wszystkim bukiet warzyw i przyprawy. I sednem takiego długiego gotowania rosołu jest wydobycie tych smaków.

Podstawę stanowią warzywa, dlatego zwracajcie uwagę na to, które wybieracie. Najgorszą cechą warzyw i zarówno owoców są regularne kształty i błyszcząca skórka. Najlepszym rozwiązaniem są  oczywiście świeże warzywa z polskich hodowli. Oczywiście mam tego świadomość, że nie zawsze jest to możliwe, bo po pierwsze nie każdy jest w stanie pozwolić sobie na ogórek warzywny na działce i zimować pewną część, a po drugie warzywa w naszym kraju są sezonowe. Wtedy pozostają nam warzywa mrożone albo ściągane zza granicy. Nie uważam, że zakup warzyw zza granicy to coś złego. Ważne, tylko aby orientować się czy w danym kraju i w danym okresie występuje okres wegetacyjny na daną grupę warzyw. Kupowanie mrożonek, też nie jest złym rozwiązaniem, ale należy mieć świadomość, że mają mniej wartości odżywczych i witamin. Kolejną kwestią jest kupowanie warzyw na straganach i targach. Jeśli nie jesteś pewien, że dana osoba hoduje to sama, to nie przepłacaj. Po co? Zapewne część z tych osób kupiło je od innych hodowców albo co gorsza w hipermarkecie i sprzedaje za dużo wyższą cenę, wmawiając Wam coś innego.

Następnym ważnym składnikiem rosołu jest sos sojowy. Co to jest umami? Umami to jeden z pięciu podstawowych smaków odczuwalnych przez nas. Na co dzień kwas glutaminowy występuje obficie w białku pochodzenia zwierzęcego  i właśnie w sosie sojowym. Przez jego obecność nasz rosół nabiera charakterystycznego głębokiego smaku. Ważne są także przyprawy i zioła, które podkreślą smak oraz olej jako nośnik przypraw.

Przepis nie jest skomplikowany i jedyne czego wymaga to długiego czasu gotowania. Takie minimum z minimum gotowania na małym ogniu pod przykryciem to trzy godziny. Cierpliwym się to z pewnością opłaci. Smak takiego rosołu jest niesamowity. Można wyczuć wszystkie poszczególne warzywa i przyprawy. Zapach rozprzestrzenia się po całej kuchni i uderza z całą siłą w nasze receptory.

Zatem rosół wegański to nie woda z kostką rosołową tylko potrawa z głębokim kolorem i smakiem, który został osiągnięty długim gotowaniem i dużą ilością warzyw, a nie jak w tradycyjnym rosole szybkim wygotowywaniem warzyw i tłuszczem zwierzęcym.


Wegański wyrazisty rosół


Składniki
6 porcji

3 marchewki
2 pietruszki
pół średniej wielkości selera
200 g kapusty białej
kawałek korzenia pora
2 liście pora
2 cebule czerwone
3 ząbki czosnku
3 pieczarki
2 łyżki oliwy z pestek winogron
5 łyżek sosu sojowego
3 liście laurowe
3 liście kafiru
4 ziarenka ziela angielskie
lubczyk
cząber
majeranek
natka pietruszki
pieprz
sól czarna

Przygotowanie

1. Warzywa dokładnie umyć i pokroić na większe kawałki (nie obierać!).
2. Jedną cebulę obrać pokroić i podsmażyć na oliwie. Drugą opalić nad ogniem kuchenki bądź na blasze w piekarniku.
3. Wszystkie surowe warzywa, cebule, pieczarki i sos sojowy, rozgnieciony czosnek, zioła i przyprawy (kilka ziarenek ziela angielskiego można rozgnieść w moździerzu) dać do dużego garnka, zalać 2 litrami wody i gotować pod przykryciem. Doprowadzić do zagotowania, co jakiś czas miesząc. 
4. Uzbroić się w cierpliwość i gotować przez około 4 - 5 godzin na małym ogniu, cały czas pod przykryciem. 
5. Po tym czasie doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowany rosół podawać z makaronem albo ryżem z dużą ilością pietruszki. 

Jak to rosół jest najlepszy dopiero na następny dzień.

Wegański wyrazisty rosół

Wegański wyrazisty rosół

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

COPYRIGHTS

Wszystkie fotografie i teksty są mojego autorstwa.

Proszę nie kopiuj, ani nie używaj zdjęć i tekstów bez uprzedniego

skontaktowania się ze mną, uzyskania zgody i podania źródła linkującego do mojej

strony.

instagram