Skoro mamy spaghetti bolognese, napoli czy carbonara, to dlaczego by nie stworzyć spaghetti vegetariani? Wegańska, kolorowa i zdrowa alternatywa dla klasyki.
Na makaron z czarnej fasoli natrafiłam pierwszy raz na akcji wegańskiej w Biedronce. Polecam go w 100%. Nie tylko idealnie prezentuje się z kolorowymi warzywami, ale dodatkowo jest wegański i bezglutenowy.Uwielbiam makarony i kuchnie włoską dlatego bardzo się cieszę, że na rynku jest dostępna coraz większa ilość wegańskich opcji.
Składniki
na 2 porcje
makaron z czarnej fasoli
200 g szpinaku (mrożony)
4 pieczarki albo grzyby
pół czerwonej papryki (surowa)
100 g bobu
pestki dyni
sól, pieprz, sok z cytryny
oliwa z oliwek
Przygotowanie
1.Makaron ugotować według przepisu podanego na opakowaniu.
2.Na rozgrzaną patelnie wrzucić pieczarki, dodać minimalną ilość wody i dusić pod przykryciem.
3.Następnie dołożyć szpinak, sok z cytryny i przyprawy. Na koniec pokrojoną paprykę.
4.Wszystko delikatnie podsmażyć.
5.Piekarnik nagrzać na 180 stopni.
6.Bób (u mnie mrożony) rozłożyć na papier pergaminowy. Polać minimalną ilością oliwy z oliwek, posypać solą i pieprzem.
7.Piec w piekarniku ok. 20 minut (w przypadku mrożonego).
8.Na koniec, na rozgrzaną patelnie wrzucić na kilka minut pestki dyni i podsmażyć.
Szczerze powiem, że wyglądem nie zacheca....
OdpowiedzUsuńMakaron wygląda mega :D
OdpowiedzUsuńNawet nie wiedziałam, że można zrobić makaron z czarnej fasoli.
OdpowiedzUsuńTo danie wygląda niesamowicie. Koniecznie muszę je kiedys przyrzadzić.
OdpowiedzUsuńO kurde 😮 wygląda jak jedzenie dla kosmity! Super przepis💖💖
OdpowiedzUsuńOoooo to zdecydowanie moje klimaty - muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuń